Co si můžete spočítat ještě před tím, než začnete stavět nebo rekonstruovat?

Kalkulátory stavebnin najdete na stránkách každého většího prodejce stavebnin. Umějí automaticky zkompletovat stavební materiál a bez rizika, že něco zapomenete. Kalkulačka obsahuje formulář, ve kterém specifikujete typ konstrukce, výměry i další požadavky.

Po jeho vyplnění dostanete kompletní seznam potřebného materiálu a jeho množství. Díky obvyklému propojení s e-shopem můžete zjistit celkovou investici, materiál si můžete rovnou objednat a zajistit dopravu materiálu.

Co si můžete spočítat?

Předně je to materiál na základy a hrubou stavbu. Dalšími položkami jsou – střecha, fasáda (zateplení, dveře, okna, parapety, garážová vrata…), vnitřní konstrukce (příčky, podlahy či podkroví), dokončovací práce (omítky, dlažby, obklady, sanační systémy, zárubně a dveře) a konečně i zahradní systémy (ploty, terasy, kamínkové a jiné povrchy).

Zadejte hodnoty – kalkulátor vás v postupných krocích dovede k výběru konkrétního materiálu. Co budete rekonstruovat? Jaký rozměr je potřeba? Jaký typ a jakou barvu si vyberete? Ovládání je doplněné obrázkovou i textovou nápovědou. U složitějších konstrukcí (například zateplovací systémy nebo sádrokartonové příčky) vám kalkulátor nabídne nejčastěji zadávané případy a vy zadáte jen potřebné rozměry.

Výpočet a výpis zboží

Po zadání a zpracování údajů vám kalkulátor zobrazí seznam potřebného materiálu. Většina výrobků se dá rozkliknout, takže snadno zjistíte popis a parametry. U požadovaného materiálu vám kalkulátor zobrazí jednotkovou spotřebu, která je z praktických důvodů přepočítána na prodejní množství (balíky, kusy, role a podobně). A na základě zadaných hodnot a vypočteného množství různých materiálů kalkulátor vypočítá i souhrnné ceny u jednotlivých materiálů.

Vybraný materiál můžete nezávazně poptat nebo si ho rovnou objednat na nejbližší prodejnu. Obdržíte potvrzovací e-mail a prodejci vás budou vzápětí kontaktovat. Nezapomeňte využít možnosti kalkulátoru si seznam zboží vytisknout.

Nabídkové kalkulace firem

Jestliže už máte hrubou představu o nákladech na materiál díky kalkulátoru, konzultujte stavbu či rekonstrukci s různými firmami. Tak se dopočítáte co možná nejpřesnějších hodnot a budete na reálných číslech, nikoli na tabulkových cenách. Určitě si na výběr nechejte dostatečně velké množství času, ve výsledku se vám časová investice bohatě vrátí!

Odborníci doporučují námi zmíněný postup, kdy poptáváte u konkrétních dodavatelů a porovnáváte více nabídek. Důležité je také to, co je v ceně zahrnuto navíc – je doprava zdarma? Co likvidace odpadu? A závěrečný úklid? Cena by ale neměla být jediným ukazatelem, důležité jsou reference, zkušenost dodavatele, garance kvality, čas dodání a realizace a určitě též pojištění. Doporučuje se také vše objednávat s větším časovým předstihem.

Vyčerpávající informace, díky kterým si v představách postavíte dům či zrekonstruujete koupelnu a k tomu víte, kolik zaplatíte. Skvělá volba!

 

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu