Nestárnoucí klasika keramických střešních tašek

Při výběru střešní krytiny Češi stále nejvíc sází na tradici. Pálená střešní krytina ve formě střešních tašek se v naší zemi používá pěkných pár století. Charakterem se řadí mezi skládanou střešní krytinu a podle velikosti tašek pak rozdělujeme maloformátové a velkoformátové typy. Standardní červená barva keramických střešních tašek vzniká vypálením minerálních látek obsažených v použité zemině.

Moderní úpravy

Samozřejmě, že přes to, jak dlouho se střešní tašky používají, dochází k jejich technologickému vývoji a vylepšování. Speciálními povrchovými úpravami (engobování či glazování) vznikají tašky hladší a lesklejší, navíc v celé barevné škále. Na vypálenou tašku se vždy nanáší tenký povlak z keramické směsi a takto upravené výrobky se znovu ekologicky vypaluje zemním plynem. Jako engoby se označují barevné úpravy na povrchu matných až pololesklých pálených tašek.

Glazura

Glazované střešní tašky se vyrábějí stejně jako je tomu v případě engob, ale povlak z keramické směsi obsahuje více sklovitých příměsí a díky tomu získávají tašky vysoký lesk a nižší pórovitost. Glazura zušlechťuje výrobek na nejvyšší možnou míru, a navíc jej také zpevňuje a chrání. Keramické pálené tašky jsou odolné vůči UV záření i vůči mrazu.

Staré, nové, barevné?

V široké nabídce střešních tašek můžeme najít jak historické typy, které se používají zejména pro rekonstrukci památek a starších objektů, tak typy klasické či moderní, které mají různé originální tvary. Široká paleta barev je samozřejmostí. Výrazně barevné tašky, které v 90. letech zaplavily nové rodinné stavby v satelitních městech, se už naštěstí v tak hojném množství nepoužívají.

Betonové variace

Většina výrobců nabízí vedle tradičních keramických tašek i tašky betonové. Na první pohled je střecha z betonové varianty k nerozeznání. Výhodou betonové tašky je nižší pořizovací cena, nevýhodou je pak její hmotnost. I betonové tašky se vyrábějí ve všech možných tvarech, velikostech a odstínech. Hlavně při montáži betonových střech je zapotřebí držet se předepsaných norem – zejména tloušťka latí musí být větší než u pálené keramické krytiny.

Měli byste vědět, že ne každá taška je vhodná k navrženému sklonu či tvaru střechy. Pro rovinné šikmé střechy jsou nejlépe vhodné drážkové ražené tašky, a to jak pálené, tak i betonové. Pro velkou střechu s jednoduchou plochou se doporučují tašky s takzvanou velkou vlnou, při složitější konstrukci střechy musíte vhodné tašky pečlivě vybrat s projektantem (a nejlépe i s pokrývačem, který bude pokrývku realizovat).

Střechy šikmé, zejména jestliže je jejich sklon 60 až 90°, je potřeba vytvářet tašku po tašce, kdy musíte každou další tašku přichytit. Pokud se chystáte stavět rodinný dům, určitě se pořádně zamyslete nad střechou, aby se její realizace vyplatila i při zohlednění vašich estetických nároků.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu