Rychlé a zběsilé nahrazuje pomalé a opravdové. Pojďme se podívat na slow design

Základ slow konceptu stojí na udržitelnosti, ochraně životního prostředí, na úctě k lidem a k jejich práci. Tato myšlenka se objevuje například v oblasti módy či jídla, ale také bytového designu. Vyrábět zbytečně velké množství levného nábytku a doplňků, které po chvíli užívání končí na skládce – ať už proto, že vyšly z módy nebo se prostě rozbily, je zkrátka neetické a bezohledné k dalším generacím.

Základní pravidlo

Hlavním pravidlem slow konceptu je nehledět na trendy, nepodřizovat se jim. Nové styly jsou fajn a mohou vás inspirovat, pokud vás chytnou za srdce. Jenže když vás po půl roce omrzí, začnete se jednotlivých kousků zbavovat, nakonec vyhodíte vše a začnete budovat od začátku. Tím jen přispíváte k nadměrné výrobě a ničení planety, o finančních nákladech ani nemluvě.

Každý by si měl interiér zařídit tak, aby se v něm cítil dobře, útulně, obklopen věcmi, které má rád a které se mu opravdu líbí. Ideálem je najít si svůj vlastní osobitý a individuální styl a toho se držet. Nezařizovat byt tak, aby se chlubil tím, že vše je podle posledních trendů. Jestliže chcete přeci jen být „in“, snažte se svou kreativitu omezit pouze na doplňky, výmalbu stěn nebo třeba použití tapet. Starší nábytek, který bývá kvalitnější, je nejlepší používat i nadále, po renovaci, přečalounění a podobně.

Návrat k tradici

Módní domy na nás každoročně chrlí množství nových kousků a stejně se už chovají i studia vyrábějící nábytek a bytové doplňky. Každý rok jsou tu nové věci, které prostě „musíte mít“. Obvykle ale platí, že jak rychle vás nové věci nadchly, stejně rychle vás také omrzí. Správnou cestou je návrat k tradičním hodnotám, jedinečnosti, kvalitnímu designu a řemeslům. Je dobré znát svůj styl, vědět, co a proč se vám líbí, a držet se ho tak, aby celek působil harmonicky.

Koncepce slow designu je postavena nejen na nadčasovosti, ale hlavně na kvalitních materiálech jako je například dřevo, keramika, recyklované sklo, bavlněné či lněné textilie a vlna. Samozřejmě lze použít předměty z hi-tech materiálů, které mají vysokou uživatelskou hodnotu. Levné plastové výrobky a napodobeniny designových židlí či třeba komod, k nim ovšem nepatří.

Kvalita není levná

Právě vyšší pořizovací cena odrazuje od slow designu část zákazníků. Jenže z dlouhodobého hlediska je to naopak. Pokud do interiéru budete kupovat věci, které jsou nadčasové, kvalitní, odolné a esteticky zajímavé, ve výsledku spíš ušetříte. Rozhodně je lepší investovat teď do nákupu kvalitní sedací soupravy, než muset každé dva roky kupovat novou, protože ta stará se rozpadla či jinak zničila.

Při výběru nábytku a doplňků vám doporučujeme zajímat se též o původ výrobku, způsob výroby, jeho historii. Jestliže značka nebo prodejce mlží a nechápe, proč vás zrovna tohle zajímá, asi není úplně všechno v pořádku. Stejně tak je výstražným signálem příliš nízká pořizovací cena. Pokud zohledníte tyto varovné aspekty, pak vsaďte plně na intuici a vlastní vnímání hodnot.

Nemusíte se kroutit na sedačce jen proto, že je výkřikem poslední módy, nebo každý týden čistit koberec, jelikož takový je teď v kurzu (ale nezohledňuje vašeho čtyřnohého miláčka). Nemusíte se bát, návštěvy to ocení úplně stejně. Kvalitu, estetický dojem a punc originality lze totiž poznat už z dálky.

Uvěřte a uvidíte, že není potřeba se interiérem chlubit, dokazovat něco sobě či ostatním, opravdová krása vašeho designu, který jde mimo módní vlny, vytvoří celý váš domov a vdechne mu duši.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu