Alternativy pálených a betonových tašek na pokrytí střechy existují.

Je mnoho případů, kdy klasické pálené nebo betonové tašky nejsou pro střechu vhodnou variantou. Naštěstí existují alternativy, které v tomto případě můžete použít. Když je potřeba lehčí krytina nebo je problém se sklonem střechy, musíte se s taškami rozloučit. Podle svých finančních možností a požadavků na funkci a vzhled můžete vybírat mezi plechovými, asfaltovými, bitumenovými nebo vláknocementovými krytinami. Comeback slaví přírodní materiály – břidlice, došky či šindele.

Sázka na plechovou tradici

Plechové krytiny jsou stále oblíbené a rozšířené. Lisují se do tvaru skupiny tašek nebo jako rovné velkoformátové tabule. Tato varianta je lehká, odolná, má vysokou životnost a lze ji použít i na střechy se sklonem od 5 stupňů výše. Plechové střechy se hodí do města i na venkov, oblíbené jsou ve vysokohorských oblastech, kde dobře odolávají nepříznivým podmínkám. Není ale plech jako plech, je potřeba vybrat materiál, barvu a povrchovou úpravu…

Cenově nejdostupnější jsou krytiny z ocelového plechu a ochranou proti korozi. Oblíbené jsou též hliníkové plechy s povrchovou úpravou nebo bez ní. Ocelové i hliníkové střešní krytiny bývají pozinkované a ošetřené několika vrstvami nátěru na bázi plastu. Úpravy prodlužující životnost střechy jsou například – oboustranné pokovení slitinou zinku, hliníku a křemíku nebo posyp kamennou drtí či keramickým granulátem. Měď a nerez zůstávají bez povrchové úpravy, ale jsou mnohem dražší.

Nová generace eternitu

Novým eternitem jsou vláknocementové střešní krytiny, které jsou vyrobeny na bázi cementu, buničiny a umělých vláken. Vzhledem připomínají eternit, který byl kvůli obsahu azbestu zdraví škodlivý a dnes se již nepoužívá. Díky tomu, že jsou vláknocementové krytiny lehké, používají se na krovy, jejichž konstrukce by velké zatížení nevydržela. Sklon střechy musí být alespoň 15-20 stupňů. Existuje mnoho barevných variant této krytiny, pozor ale na to, že střecha z nich není pochozí.

Asfalt a bitumen

Velmi oblíbenou střešní krytinou jsou v posledních letech šindele z asfaltu a bitumenu. Ty se vyrábí z asfaltové lepenky, která je pokryta tenkou vrstvou minerální nebo keramické drti. Šindele se dodávají v mnoha tvarech i barvách. Vhodné jsou pro střechy s minimálním sklonem 7 stupňů a víc a uplatnění najdou především na atypických stavbách. Dalšími výhodami jsou snadná instalace a přijatelná cena. Musíte ale počítat s jejich menší odolností.

Už zase břidlice!

Jedinou nevýhodou střešní krytiny ze štípané břidlice je vyšší pořizovací cena a náročná pokládka. Pak už jsou tu samé výhody. Břidlicová střecha je pevná, odolná vůči mechanickému poškození i proti mrazu, má téměř neomezenou životnost a je konstrukčně lehká. Skvělé jsou také její tepelné a zvukové izolační vlastnosti. Jelikož je břidlice pevným, ale též pružným materiálem, lze ji položit i na členité a atypické střechy. Krásu břidlice obdivujeme především na horských chalupách.

Teď už pravděpodobně o střechách víte naprosto všechno a zbývá si jen vybrat. Omezením jsou pouze konstrukčně technická doporučení, potřebná odolnost a cena, jinak můžete dát průchod své vlastní fantazii! Jen pozor, aby střecha ladila s celkem.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu