Trápíte se s otázkou, z čeho zaplatit rekonstrukci? Vezměte si půjčku.

Než se do jakékoli rekonstrukce pustíte, a je jedno, jestli na ni peníze máte nebo si je budete půjčovat, připravte si detailní analýzu. Poptejte řemeslníky a firmy a zjistěte rámcový odhad nákladů a časový odhad prací. K tomu se doporučuje přidat 2 měsíce a 10-20 % nákladů, a vznikne vám poměrně reálný obrázek toho, co vás čeká. Jaké druhy půjček můžete na rekonstrukci využít?

Úvěr ze stavebního spoření

Toto řešení je nejvýhodnější půjčkou na menší rekonstrukce, využít ji můžete, ať už stavební spoření máte či nikoliv. Jestli ne, uzavřete smlouvu o stavebním spoření a požádáte o překlenovací úvěr. Stavebko má pevnou úrokovou sazbu pro vklady i úvěr, a tak přesně víte, kolik budete splácet. Řádný úvěr lze při běžných podmínkách získat po 2 letech spoření a po naspoření zhruba 40 % cílové částky.

Překlenovací úvěr

Je dražší než úvěr řádný, ale bývá levnější než spotřebitelská půjčka. Zaplacené úroky můžete odečíst ze základu daně. Lze získat i zálohu na vyplacení části peněz předem. Úvěr ze stavebního spoření má kratší splatnost než hypotéka, zaplatíte tedy méně a nemusíte zastavovat nemovitost. Překlenovací úvěr, kdy nemovitost zastavíte, vychází při vyšších částkách dráž než hypotéka. V první fázi totiž splácíte samotný úvěr a úroky, které se platí z celé částky, nikoli ze zůstatku jako u hypotéky.

Hypotéka

Hypotéka je vhodná, pokud se pouštíte do větších oprav. Díky zástavě nemovitosti získáte nižší úroky a delší dobu splatnosti, je nutné mít ale naspořeno alespoň 20 % požadované částky. Banky poskytují hypotéky už od 300.000 Kč. U rekonstrukce vyšší než za 500.000 Kč je dobré uvažovat o hypotéce. Splátky můžete rozložit na 30 let a zaplacené úroky i zde můžete odečíst z daní, takže ušetříte 15 % z úroků.

Hypotéku musíte po schválení čerpat, pokud potřebujete zálohovou platbu, lze ji domluvit v bance. V případě rekonstrukce můžete peníze čerpat až 24 měsíců od schválení úvěru bez nutnosti dokládání faktur nebo můžete peníze použít na proplacení faktur až 1 rok zpětně. U překlenovacího úvěru vše dokládáte fakturami.

Teď už je jen na vašich plánech a pečlivých propočtech, dobré je zahrnout i fakt, že rekonstrukcí zvýšíte hodnotu nemovitosti. A tak nezapomeňte upravit také výši pojištění domácnosti a nemovitosti.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu