Krbová kamna jsou nejenom skvělou dekorací, ale hlavně zdrojem měkkého a útulného tepla.

V současné době přibývá lidí, kteří si pořizují krbová kamna nikoli především kvůli jejich vzhledu a atmosféře, kterou interiéru dodávají, ale využívají je jako topný systém pro celý dům. Co je na krbových kamnech zajímavého?

Krby krásné i praktické

Využití krbových kamen k vytápění celého domu můžeme přirovnat k topnému systému s kotlem na tuhá paliva. Není to sice přesné, ale krbová kamna lze využít k vytápění celého domu i k ohřevu užitkové vody podobně jako jiné kombinace topidel a radiátorů s uzavřeným okruhem. A je jedno, zda použijete kamna na dřevo, brikety nebo pelety.

Na trhu se nabídka typů krbových kamen hodně rozšiřuje a reaguje na zvýšený zájem zákazníků. Výrobci jednotlivé typy zdokonalují do té míry, že u některých modelů je účinnost spalování i přes 80 %, čímž se dosahuje velmi úsporného provozu. Kombinace kamen, výměníků, radiátorů, akumulačních nádrží nebo jiných zásobníků na teplou vodu a dalšího příslušenství pro bezpečnost a komfort dělají z topidla s výměníkem velmi atraktivní systém vytápění.

Voda a vzduch

Pokud uvažujete o popisovaném způsobu řešení vytápění, doporučujeme jej už od počátku řešit s vybraným dodavatelem. A to na základě vašich požadavků na velikost vytápěné plochy, finančního rozpočtu a dalších parametrů. Vybírat můžete dle typu paliva, kromě dřeva přicházejí v úvahu brikety či kombinace dřeva a uhlí, ale z řady důvodů jsou nejvíce praktická krbová kamna na pelety.

Konstrukce krbových kamen

Pokud krbový systém vytápění neznáte, jde vždy o na pohled standardní krbová kamna, která nevyžadují pevné spojení s konstrukcí domu. Je ale nutné pomocí krbové roury odpovídajícího průměru připojit je ke komínu. Stejně jako běžné krby a kamna mají systém přikládání paliva z přední strany skrze prosklená dvířka.

Každý typ kamen je konstrukčně trochu jiný. Tam, kde výrobce umožňuje kromě spalování dřeva také použití dřevěných či uhelných briket, uhlí a koksu, bývá zpravidla zesílené topeniště.

Pokud si chcete doma udělat útulnou romantiku, mít tam teplo, a ještě k tomu ušetřit, volba je jasná!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu