Vytvořte si udržitelný domov. Je to jednoduché!

Nemusíte být ekologičtí aktivisté, ale ohled na životní prostředí bychom měli brát všichni. Udržitelná domácnost nemusí stát hromadu peněz, dřiny a odříkání. Dělat aspoň něco je vždycky lepší než vůbec nic. Hlavní je se rozhoupat a v rámci svých možností začít. Bez hysterie a fanatismu.

Zásoby vody se tenčí aneb kapka vody nad zlato

Tématem dnešní doby jsou tenčící se zásoby pitné vody. Jak s ní šetřit? Počítají se i maličkosti. Když si čistíte zuby, nenechávejte téct vodu celou dobu, ale pusťte ji, až si budete pusu vyplachovat. To samé platí při mytí vlasů. Pro pokročilé šetřily je tu varianta – kyblík nebo miska vedle dřezu, do které můžete zachytávat vodu například při mytí ovoce, zkrátka tehdy, pokud nepoužíváte saponát. A touto vodou pak třeba zalijte kytičky.

Přibývá zemí, kde má voda opravdu cenu zlata. Lidé tam absolutně nechápou, jak je možné, že při splachování WC používáme pitnou vodu. A mají pravdu. Jen v pražských domácnostech ročně toaletou proteče okolo 12 milionů m3 kvalitní pitné vody, což je spotřeba pití pro celou Evropu na 5 dní! Neuvěřitelné, že?

Šetřící systémy

Mnoho lidí si problémy s vodou uvědomuje, a kromě odlehčení svým bankovním kontům myslí i na udržitelnost. Moderní systémy dokážou využít odpadní vodu právě například na splachování nebo zalévání zahrady. Některé systémy jsou schopny ušetřit dokonce 1/3 vody! Trik spočívá hlavně v tom, pokud si pořídíte vodovodní baterie s provzdušňovačem, který dokáže omezit průtok vody, a to aniž by snížil její tlak. A na zahrádku je skvělé pořídit si sud na „dešťovku“, ta je pro rostliny dokonce lepší!

Pryč s igeliťáky

Pro použití při nákupech se můžete vrátit ke starým dobrým „síťovkám“ a mnoho lidí už je používá. Jsou skladné a ekologické. Při nákupu pečiva zase lze využít látkových pytlíků, které jsou navíc elegantní a opět – velmi dobře skladné. A pokud byste chtěli zajít ještě dál, zejména dámy, můžete začít používat prací odličovací tampony nebo odličovací rukavice.

LEDky a indukce

Ano, tato zařízení jsou drahá. Ale investice se vám vrátí a ve finále pomůžete nejen přírodě, ale i své peněžence. LED osvětlení spotřebuje o 85 % méně energie a vydrží až 20 x déle než osvětlení běžné. Výhodné jsou též indukční desky, které dnes už seženete za snesitelné ceny. Indukční technologie je úžasná tím, že k ohřívání hrnců a pánví využívá magnetické pole, a právě díky tomu se neohřívá okolní deska či vzduch, ale právě jen hrnec nebo pánvička.

Prádlo je špinavé!

Odpad z vaší domácnosti odchází spolu s vodou do potrubí. Pokud chcete šetřit přírodu, zkuste se vyhýbat všudypřítomné chemii, a to jak v kosmetice, tak při výběru pracích a čistících prostředků. Zázrakem pro odstranění skvrn je například citron či jedlá soda s octem. Zapřemýšlet můžete i nad tím, zda je nutné mít všechno prádlo provoněné hromadou aviváže.

Dobrou zprávou je, že už existuje množství cenově dostupných kosmetických i čisticích eko-prostředků, které jsou stejně účinné. Jistě, sami svět nespasíte, ale… kapka ke kapce… a máte oceán!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu