Zjistili jsme pro vás, jak se dělá ten opravdový design. Návod v článku.

Cílem designu je co nejúčelněji propojit funkční stránku navrhovaného předmětu se stránkou estetickou. Budeme se věnovat designu předmětů, je totiž až neuvěřitelné, jak dlouhá je cesta, než přijde na svět nový produkt. Zeptali jsme se několika designérů, co je dovedlo tam, kde jsou, a co je základem jejich tvorby.

Práce se světlem

Designérka Štěpánka si už odmalička ráda kreslila. Její náčrtky na okrajích školních sešitů ji dovedly až do Dubaje, kde navrhla unikátní skleněnou sochu do jednoho z prestižních hotelů. Na své práci nejvíce miluje, když vidí, jak pod rukama zkušených sklářů vznikají v reálu její návrhy. Práce se sklem je obtížná, nikdy se přesně neví, jak se materiál zachová.

Design sériových výrobků

Petr Novague je současnou designovou ikonou a jako patriot se snaží pomáhat českým značkám. Navrhl například auto, které je odkazem na legendární české „erko“, kola vozů Favorit či populární zubní kartáčky Spokar. Baví ho soustředit se na design sériově vyráběných produktů běžné spotřeby, i když zakázek má mnohem víc. Jeho práci najdete v návrzích nábytku, bytového příslušenství či elektroniky.

Síla jednoduchosti

Roman se k práci designéra dostal vlastně náhodou. Založil se společníky firmu a role designéra na něj jaksi „zbyla“. Je úžasné sledovat, jakou cestou musí projít obyčejná klika u dveří, než se dostane na trh. A než si můžete vybrat právě tu, která se vám líbí. Klika musí být „vychytaná“ po stránce funkční, ergonomické i designové, teprve pak nastává rozhodnutí, zda se uvolní do výroby. Přitom množství práce, které je nutné investovat, zůstává uživateli skryto.

Praktické i umělecké

Jakub vystudoval Umprum a hned po obhájení diplomové práce dostal nabídku ke spolupráci s jedním londýnským ateliérem. Nyní je vedoucím architektem projektu, který řeší revitalizaci Masarykova nádraží v Praze. Manželka Jakuba je sochařka a spolu se pouštějí i do „větších věcí“, jako jsou například plastiky na veřejných prostranstvích.

Rady pro dobré investice

O kvalitě, nebo spíš o modernitě, hovoří jména známých designérů. V dnešní době se vyplatí investovat do designu, který pracuje s recyklovanými materiály. Měl by kráčet ruku v ruce s dnešní dobou, odpovídající kvalitou a životností. Obal prodává, ale skutečně dobrý design je víc! V Čechách máme hodně skvělých designérů oděvních, produktových či v oblasti návrhů šperků, ale proslulí jsme kvalitními, nápaditými a propracovanými hračkami.

Až tedy budete kupovat nějaký designový výrobek do vašeho interiéru či předmět do domácnosti, určitě si o něm zjistěte co nejvíce informací, ať zbytečně neutratíte přemrštěnou finanční částku za něco, co za to nestojí!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu