Nepodceňujte výběr bytových textilií a oblékněte svůj domov.

Textil dotváří interiér, dodává mu atmosféru, originalitu, šmrnc. A snadno díky němu interiér proměníte, když budete chtít jeho podobu změnit. Textil je pro byt skvělá věc, určitě se nebojte si s ním pohrát!

Možnosti textilu

Interiérový textil má mnoho podob a možností uplatnění. Najdeme jej v podobě potahů, výplní či čalounění, ale také bývá součástí nábytku. Je prostě skvělým a flexibilním doplňkem, který se dá použít od podlahy ke stropu. Můžete ho snadno instalovat, různě s ním manipulovat a měnit ho. Většinou je i údržba snadná, což je pro všechny bytové doplňky důležitá věc. Textil zútulní podlahu bytu, ochrání před pohledy zvenčí, dopřeje vám pohodlí polštářů na pohovce, na křeslech i na zemi.

Textil dokáže dát domovu styl, barvu i téma, které propojí jednotlivé prostory ve funkční a estetický celek. Využívá se principu opakování, vrstvení a barevných spojení. Látku na závěs nebo takzvanou římskou roletu krásně zkombinujete s dekoračními polštáři, ubrusem nebo sedáky na židlích. Vrstvení uplatníte především u závěsů z různých materiálů nebo různých délek, případně v kombinaci s roletami, záclonami nebo žaluziemi. Barevné doladění je místem pro vaši kreativitu a vkus.

Spojovací téma

Textil v jedné místnosti by měl být propojen jedním barevným odstínem, který vytvoří takzvané spojovací téma. Téma je viditelné na první pohled, vytváří celkový dojem, jednotlivé detaily a myšlenky zůstávají k postupnému objevování. Obdobné je to i se vzory. Jestliže například zvolíte určitý grafický motiv, je vhodné, aby se zároveň objevil například na tapetě a na polštářích nebo na koberci a závěsech.

V oknech textil představuje další vrstvu, která vás chrání, vytváří soukromí, umožňuje místnost zatemnit nebo naopak vpustit světlo. Klasické záclony v dnešních interiérech nahrazují, případně doplňují, textilní rolety či rovné japonské stěny. U látek je k dostání obrovský výběr barev a vzorů a vytvářejí daleko útulnější prostředí než třeba hliník nebo plast. Ani textilní závěsy nijak neztrácejí na oblibě. Těmi je možné skvěle vyladit barvy v interiéru nebo oddělit jednotlivé prostory.

Můžete si vybrat!

Celkový styl zařízení bytu můžete velmi dobře ovlivnit volbou materiálů, barev a vzorů na textilu, ale právě například jeho řasením, vrstvením a podobně, můžete si zvolit, zda váš interiéru bude retro, minimalistický či plný geometrických tvarů.

Textil má zkrátka nesmírně široké možnosti a jeho schopnost proměňovat interiér je úžasná. Zvolte severský styl z Ikea, nechte si poradit od interiérových designérů nebo se do toho pusťte sami – věřte, že vždy to bude jen k dobru věci. A k dobru vašeho bytu!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu