Dumáte nad tím, jak vyřešit problém prostoru v malém bytě? Využijte rohy místností

Když se pozorně rozhlédneme, v každém bytě se dá najít nevyužité místo. Často to bývají právě rohy místností. Přinášíme vám pár tipů na jejich využití.

Rohová minipracovna

Do rohu vám stačí malý stolek, nemusí tam na sílu cpát klasický pracovní stůl, to je jasné. Vhodné je použít k němu dřevěnou skládací židli, tu si v případě potřeby doplníte měkkým sedákem. A složit ji lze i se sedákem, pokud je ke konstrukci upevněn látkovými proužky pro přivázání. Kromě toho se vám budou hodit dřevěné police, které připevníte na stěnu nad stolem. Dobré je roh vyplnit i nějakým zrcadlem, respektive zrcadlovými nalepovacími kachličkami pro optické zvětšení prostoru.

Koutek pro líčení

Kout můžete použít pro líčení nebo jako místo pro čtení či co vás napadne a co v bytě potřebujete. Stačí vám 60 centimetrů mezi postelí a stěnou. Výhodou je, pokud je v blízkosti okno, při líčení na denním světle, tedy pokud to roční období umožňuje, denní světlo určitě oceníte. Určitě ale na stolek použijte i lampičku, podle množství prostoru nástěnnou nebo stolní. Židli můžete použít i pevnou, při hloubce prostoru 60 centimetrů ji pod stůl krásně zasunete. Stěnu opět snadno doplníte poličkami.

Stylový šatník

Varianta šatníku se hodí do většího pokoje, kde je možné postel posunout ode zdi. Tak získáte prostor pro vybudování šatny. Oddělit ji od ostatního prostoru je možné například deskami, použít můžete paraván nebo pevné posuvné dveře. Do vzniklého prostoru šatny pak už jen použijete stojací horizontální věšák s tyčí na ramínka, ideální je, pokud se šatní tyč dá vytáhnout směrem dopředu. Na podlahu se vám navíc vejde velké množství obuvi! Je to ideální řešení, jak uschovat sezónní věci.

Zašívárna či pokoj pro hosta

Takové řešení se nejlépe hodí do prostor se zkoseným stropem. Použijete nízké lůžko, může být i skládací, kdy se spodní strana lůžka dá posunout tak, aby vám vzniklo křeslo. Místo nočního stolku doporučujeme stoleček, který má pevnou konstrukci jen na jedné straně, a dá se tak zasunout spodní částí pod lůžko. A pokud se vejdou, moc pěkně vypadá, když je prostor malé ložničky od okolí oddělen třeba regály s knihami, které umístíte tam, kde končí kosá část stropu.

Nebojte se změn a nebojte se využít prostor netradičním způsobem! Rohy vyplněné drobným nábytkem s policemi na stěnách působí velmi útulně! Samozřejmě je třeba dát pozor, aby se koutek barvou i provedením hodil k ostatnímu nábytku a doplňkům v místnosti, jinak snadno vznikne dojem přeplácanosti.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu