Jak se dá využít rostlinná energie oranžové barvy? A to nejen na Halloween

Oranžová k podzimu patří. A není to jen proto, že oranžovými dýněmi si zdobíme Halloween. Je barvou radosti i skvělým lékem na podzimní chmury, takže je teď ten správný čas naordinovat si jí domů. Využít můžete i jiné rostliny pro podzim typické nebo bytové dekorace, které rozjasní interiér svou barevnou živostí.

Květiny nejen na dušičky

Do bytu se teď krásně hodí podzimní druhy chryzantém. V květinářstvích patří ke stálicím a na výběr je mnoho velikostí i barev. V posledních letech získávají na oblibě také hrnkové odrůdy. Pokud si domů přinesete rostlinu s poupátky, umístěte ji na světlo, tam se krásně rozvine. Zvolit můžete další oblíbenou kytičku, kolopejku. Ta určitě nezklame, je dostupná během celého roku a potěší zelenými listy i barvou svých drobných kvítků, k nejzajímavějším patří právě ty oranžové.

Dýně i lilek

Krásně vypadá podzimně osázený květináč, který pro zpestření můžete po obvodu doplnit malými druhy dýní, případně lze použít i dýně umělé. Zářivě oranžovou barvu dýní skvěle doplňují sytě žluto-oranžové kuličky okrasného lilku. Tato rostlinka vám při vhodném přezimování v chladu vydrží i několik let a hodí se i do letních aranžmá. Vše stylově dotvoříte okrasným zelím.

Zkuste zapomenout na obvyklé a tuctové dýňové obličeje. Jsou sice snadno vyrobitelné, ale mnohem stylovějšího a originálnějšího výsledku dosáhnete, když dýně ozdobíte filigránským vykrajováním. Získáte tak nádherné zářivé dekorační předměty. Máte pár tipů na úpravu těchto krásných oranžových plodů podzimu.

Transparentní a rozsvícená

Majestátně působí například elegantní filigránsky vykrajovaná květina ve slupce dýně. Na rozdíl od klasického prořezu celé dýně, která je poté zevnitř osvětlena, vyřezejte motiv pouze do slupky, kterou na daných místech odstraníte. Získáte tak kontrast oranžové slupky a sytě žlutého dýňového masa. Takto dozdobenou dýni lze zevnitř také rozsvítit, světlo bude procházet přes vnitřek dýně tam, kde není slupka. Jen bude trochu méně intenzivní, o to však náladovější a zajímavější.

Dýně můžete vykrajovat různými způsoby a vytvářet nejrůznější obrazce – od hvězdiček až po komplikované motivy. A pokud vám náhodou dojde inspirace, na internetu najdete šablony určené právě pro dýňové zdobení.

 

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu