Jelení mýdlo už je přežitek. Perte jednoduše a efektivně.

Možná ještě někdy použijete proslulé „jelení mýdlo“ pro přeprání malých kousků prádla v ruce. Z většiny domácností ale mýdlo vymizelo úplně. Do moderních praček se použít nedá, obsahuje totiž přírodní tenzidy, které se ve vodě sráží. Technika si zkrátka žádá něco jiného.

Jenže tady máme k dispozici obrovský výběr prostředků a je stále těžší v nabídce se vyznat. Poradíme vám, jak si s pracími prostředky poradit. A s přehledem!

Klasika v prášku

Nejběžnějším pracím prostředkem jsou stále prací prášky. I ony obsahují tenzidy, ale nikoli ty přírodní, nýbrž získávané chemicky z ropy, a uměle vyrobené saponáty. Zejména ty mají špatný vliv na životní prostředí. Prací prášky dále obsahují enzymy, bělící a jiné přísady, jimiž se prášky mohou lišit. Ty, které mají označení „univerzální“, můžete použít do všech typů praček a na praní při teplotách 30 až 95 °C.

U ostatních pracích prášků si raději pečlivě přečtěte, k čemu přesně jsou určené. Některé totiž účinkují například pouze při teplotách do 60 °C, jiné se zase nehodí pro praní hedvábí či vlny. Na trhu můžete sehnat speciální přípravky na praní kojeneckého prádla, sportovních oděvů nebo oděvů z kašmíru. Jen dejte pozor na to, abyste jednotlivé prací prostředky nezaměňovali, jinak nedosáhnete žádoucího efektu a prádlo nebude dobře vyprané.

Varianta v gelu

Gelové prací přípravky jsou ideální na citlivější materiály, tedy kromě vlny a hedvábí. Vyrábějí se rovněž ve variantě na bílé a barevné prádlo a oproti klasickým práškům mají tu výhodu, že se dobře rozpouštějí. Proto jsou vhodné i tam, kde je tvrdá voda, ale jejich účinnost je nižší, než je tomu u pracích prášků. Doporučují se tedy na mírně zašpiněné prádlo, a to i při nižších teplotách. Pokud potřebujete odstranit odolnou skvrnu, nejprve ji gelem potřete a nechte jej chvíli působit.

Jednoduché kapsle

Kapsle jsou na trhu stále ještě novinkou. Jejich hlavní výhodou je, že nemusíte přemýšlet nad dávkováním, přípravek se vám nerozsype ani nerozlije. Na kapsli jsou vidět 3 nebo 4 oddělené části, které čistí, odstraňují skvrny a rozjasňují barvy. Jednotlivé složky jsou koncentrované a vzájemně se doplňují. Obal kapsle je jemný a rozpustný i při nižší teplotě vody, na běžně zašpiněné prádlo vám postačí použít jednu kapsli.

Aby kapsle optimálně splnila svůj účel, musíte ji umístit k zadní stěně bubnu pračky, a teprve potom naplnit prádlem. Kapsle je nutné uchovávat v suchém a chladném prostředí v pevně uzavřené nádobě, jinak se mohou slepit. Jestliže se vám to přihodí, kapsle neoddělujte, raději použijte dvě slepené na jedno praní a na konci pracího cyklu nechte znovu máchat. Jako u všech produktů, i u pracích kapslí je důležité sledovat datum spotřeby, čím jsou starší, tím výrazněji klesá jejich účinnost.

Prát ekologicky?

Spotřebitelé, kterým není lhostejný stav životního prostředí, volí prostředky označené eko. Bohužel ne všechny takto označené výrobky splňují nejvyšší standard. V každém případě by měly obsahovat látky, které jsou během krátké doby odbouratelné biologickou cestou. Důležité je vždy si přečíst údaje na obalu produktu.

A co můžeme pro ekologii udělat my všichni? Především správně dávkovat prací prostředky, prát dostatečně naplněnou prací pračku, zbytečně nevyužívat funkci předpírky či vyvářky a kupovat koncentrované přípravky.

Tak ať je vaše příští praní účinné, snadné a ohleduplné k životnímu prostředí!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu