Nevyhazujte jídlo! Ušetřete svou peněženku i životní prostředí

Zvykli jsme si žít v nadbytku. V našich lednicích a spížích se množí potraviny, které nakonec bez povšimnutí projdou lhůtou trvanlivosti a my je posléze vyhodíme. Ale není to škoda? Kromě všech ostatních negativních důsledků, finanční dopady na náš rozpočet také nejsou zanedbatelné. Není to škoda, takhle vyhazovat peníze z okna? A potraviny do popelnice… Poradíme vám, jaké jsou možnosti života beze zbytků!

Hlavně plánujte

Magickým zaklínadlem je – nakupujte s rozvahou! Předtím, než vtrhnete do obchodu na „velký nákup“, rozmyslete si, co plánujete v týdnu vařit, co k tomu budete potřebovat, co už máte doma… a poctivě si sepište seznam. Jednak se nákup velmi urychlí a vy v obchodě nebudete věnovat tolik pozornosti hromadám ostatních potravin i spotřebního zboží, které „by se mohlo hodit“ a za nějž utratíte zbytečně další peníze.

Na velikosti (ne)záleží

Omyl, záleží. Jestliže zase omylem navaříte pro desetičlennou domácnost, i když jste v rodině pouze čtyři, co se zbytky jídla uděláte? Nejprve si ho zřejmě schováte „na potom“, ale ve finále ho schroupne vaše popelnice. Není vůbec od věci, začít se řídit doporučenými dávkami porcí na osobu. U většiny receptů najdete informaci, pro kolik osob je určeno množství surovin, které jsou ve výčtu vedeny. Na 1 osobu je to například: 200 g ryby + 50 g těstovin nebo 3 až 4 brambory jako příloha.

Ještě to vydrží

Datum minimální trvanlivosti, které je na potravinách uvedené, poukazuje na to, do kdy je daná potravina s jistotou a bez rizika poživatelná. Velké množství produktů ale v neotevřeném stavu vydrží mnohem déle! Určitě k nim patří například čokoláda, jogurty nebo těstoviny. Naopak ruce rychle pryč při překročení data spotřeby u uzenin, ryb či masa. Nejlepší je vsadit na selský rozum a nevyhazovat hned vše v den, na který doba minimální trvanlivosti připadá.

Zbavte se chyb při skladování

Při skladování potravin lidé často dělají chyby a pak jsou naštvaní, když se jim jídlo rychle zkazí. Tady jsou tipy na skladování některých produktů:

  • Tropické ovoce (pomeranče, mango, kiwi a podobně) zásadně skladujte při pokojové teplotě.
  • To samé platí pro skladování teplomilné zeleniny, jako jsou například rajčata.
  • Oproti tomu bobulovité plody a kořenová zelenina patří do ledničky.
  • A banány vám vydrží déle, když stopky obalíte potravinovou folií, do lednice je nedávejte, okamžitě zhnědnou.

Některé odpadky najdou své využití

Věděli jste to? Některé odpadky vám mohou v domácnosti prokázat ještě velkou službu. Zní to neuvěřitelně, ale například zahnědlými slupkami od banánů můžete skvěle vyčistit kožené kabelky a boty. Citronová kůra zase poslouží jako výborný odvápňovač a kávový lógr zkuste používat na čištění grilu nebo špinavého sporáku. Tedy pokud není sklokeramický!

A nápadů existuje ještě mnohem víc, spoustu potravin můžete například zamrazit (chléb, strouhaný sýr, banány, máslo, bylinky a jiné), tak vám vydrží i několik měsíců. Jen se stačí začít tématem trochu zabývat. A je jedno, zda vás k tomu přivede ekologie nebo stav vašeho účtu v bance!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu