Milujete horkou dlouhou sprchu a pořádný relax? Ani v malých prostorech si toto uvolnění nemusíte upírat

Sprchujeme se nejenom proto, abychom umyli celé tělo, ale také proto, že při sprchování můžeme krásně relaxovat nebo se po ránu probrat a připravit na den, který máme před sebou. Stojí za to udělat maximum pro to, abyste si mohli užívat krásný pocit z osvěžující očisty. Vyvarujte se ale nejčastějších chyb, prozradíme vám, které to jsou.

Kam sprchový kout umístit?

Často se chyby dělají při volbě typu a tvaru sprchového koutu. Trh nabízí kouty, které mohou stát u stěny nebo v rohu, ale také kouty určené k umístění do prostoru – ty bývají ale záležitostí velkorysých luxusních koupelen a jsou spíše výjimečné. Půdorys sprchového koutu může mít tvar obdélníku, čtverce, půlkruhu, ale i tvar atypický, provedený na míru koupelně i zákazníkovi.

Do menších prostor jsou vhodnější rohová a půlkruhová, čtvrtkruhová či jinak zaoblená řešení, protože ta usnadňují pohyb nejen uvnitř koutu, ale i okolo něj. V malých koupelnách je určitě na místě uvažovat o tom, jak maximálně využít stěny místnosti a kout k nim šikovně „napasovat“.

Pohodlí je základ aneb jakou vybrat velikost?

Základní podmínkou pro pohodlí ve sprše je mít dostatek prostoru pro pohyb. I když v nabídce výrobců jsou k dispozici i kouty menších rozměrů, pohodlí začíná na rozměru 80 x 80 centimetrů. Komfort přirozeně stoupá se zvětšující se plochou koutu. I když se to nezdá, každý centimetr navíc hraje roli. Zkuste se cvičně namydlit a osprchovat v telefonní budce – narážíte na stěny při mytí nohou nebo vlasů?

Jestliže se vám podařilo do maličké koupelny vměstnat velký sprchový kout, je to skvělé. Vždy je lepší ubrat na velikosti umyvadla nebo úložných prostor a ušetřené místo věnovat „sprcháči“. Dveře, které se otevírají směrem ven obvykle přinášejí řadu komplikací. Posuvné dveře sice šetří místo, potřebují ale prostor po stranách vstupního otvoru. Otočné dveře nabízejí sice komfortní vstup, ale opět zabírají značnou část podlahové plochy koupelny.

Komfortní řešení

Starosti s otevíráním dveří i s úklidem odpadnou, pokud zvolíte takzvané walk-in řešení. To je finančně náročnější a uplatnění nalezne spíše ve větších koupelnách. Pro informaci je důležité vědět, že optimální šířka vstupu do koutu je zhruba 50 centimetrů.

Možná si říkáte, že jde jen o rychlou sprchu, tak proč téma tolik řešit. Sprcha vás má nejen očistit, ale také naladit či povzbudit… byť je jen pětiminutová. A není to jen otázka psychiky. S přibývajícími léty se mohou některé úkony stát obtížnějšími, než byly za mlada. A potom asi uvítáte sprchu, kde si můžete sednout nebo která pomůže vašemu tělu masážní hlavicí. Silný proud například skvěle promasíruje šíji.

Výběr je i v případě tohoto sortimentu veliký. A nejde jen o prostor, důležitá je vhodná hlavice a její ovládání, třeba pro případ, aby se neopařily děti. Navíc každý typ je sestaven z různého počtu částí, spojovacího materiálu a dalších prvků, což znamená různou náročnost na údržbu, takže při pořizování koutu zvažte nejen příjemné stránky, ale i náročnost úklidu.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu