Jaké jsou nejčastější chyby při pěstování bylinek v bytě? Vyvarujte se jich, rostlinky vám poděkují a odmění se svými léčivými účinky

Venkovní zahrádku nemáte, ale přesto si chcete pěstovat vlastní bylinky? A třeba i na podzim a v zimě? Řešení se nabízí – udělejte si bylinkovou zahrádku na okenním parapetě! Je to nejjednodušší způsob a pro rostlinky ten nejlepší. I v pošmourných dnech tak mohou mít co nejvíce denního světla, které kromě ostatní péče skutečně potřebují. Ale pozor, mnohdy se dělají chyby, které správnému růstu bylinek škodí, podívejme se, co pro správné pěstování dělat a/nebo nedělat.

Začínáte se sazeničkami?

Bylinky si můžete koupit už vzrostlé v květináči, jako malé sazeničky, nebo i ve formě semínek. Abyste byli úspěšnými pěstiteli, nemusíte nutně začínat od semen. Zejména při prvních pokusech o pěstování je lepší začít s malou rostlinou než se sazenicí, o semínkách ani nemluvě. Malá rostlina už má zavedený kořenový systém a vy se můžete soustředit na to, aby vaše bylinky rostly, spíše než přežívat v naději, že se jim vůbec podaří vyklíčit.

Někteří lidé zalívají rostliny každý den v domnění, že tak jim pomohou prosperovat nejlépe. Ale většina bylinek vyžaduje „pití“ pouze tehdy, pokud je vrchní část půdy v květináči na dotek suchá. Konev zatím rozhodně nevyhazujte, ale se svými rostlinami buďte v kontaktu a každý den kontrolujte stav půdy. Je-li vlhká, nechte ji být.

Sluníčko ano, či ne?

Bylinky by měly být na slunci co nejvíce, ale pozor na jejich přehřívání! Pěstujete bylinky za oknem, nikoli ve skleníku! Umělé teplo, které v bytě je, rostlinám příliš nesvědčí, určitě je držte dál od radiátorů nebo větracích či klimatizačních otvorů. Vyhřívaný vzduch je velmi suchý a snadno nasaje vláhu z listů vašich pečlivě opečovávaných a zalévaných rostlinek.

Některé byliny potřebují specifické množství přímých či nepřímých slunečních paprsků, a proto je vždy velmi důležité zjistit co nejvíce informací o druhu bylinky, kterou jste se rozhodli pěstovat.

Správně své rostlinky nakrmte

Než budete vy moci sníst vypěstované bylinky v připravených domácích jídlech, musíte napřed dát najíst vy jim. Ujistěte se proto, že používáte vysoce kvalitní organickou půdu, která je lehká a dobře propustná. Nejrozšířenější a nejoblíbenější je vermikulit a zemina obohacená o rašelinový mech. Nikdy nepoužívejte půdu, kterou „nahrabete“ někde před domem nebo na venkovní zahradě, ta obsahuje jen málo živin a je velmi hutná.

Poslední rada se týká prořezávání. Stejně jako vaše vlasy, se ani vaše bylinky neobejdou bez pravidelného střihu. Tak rostou zdravěji a déle zůstávají ve fázi růstu a prodlužují období své největší plodnosti a síly.

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu