Vaše domácnost může být chytřejší než vy. Co všechno umí a co díky ní máte pod palcem?

Co to vlastně znamená smarthome, neboli „chytrý domov“? Stručně řečeno, inteligentní dům nebo byt, který je vybaven řadou zařízení automatizujících úkony, které v domácnosti běžně řešíte. Systém propojených zařízení a jejich řízení je možné ovládat hlasem, přes počítač nebo mobilní telefon.

Proč mít chytrý domov?

Většina lidí si pořizuje inteligentní domov kvůli úsporám za energie pomocí automatizovaných systémů vytápění, klimatizace, připojených světel a spotřebičů. Díky jednotnému řídícímu systému pračka zapne praní, na dálku se vypne žehlička, předem se zapne topení, můžete vidět, kdo se pohybuje po vašem pozemku, nebo si dokonce lednice sama objedná mléko, pokud zjistí, že je ho málo! Na váš pokyn čekají termostaty, zámky dveří, kamery a celá elektroinstalace.

Nejen velkorysé luxusní domy, ale i malý panelákový byt

Už dávno není inteligentní domov řešením pouze pro boháče. Nemusíte mít obrovskou vilu, kterou ovládáte pár tlačítky na telefonu, vhodná řešení se nabízejí i pro běžné byty, sami si můžete určit, které prvky budou v celkovém systému zahrnuty. Jistě, pokud chcete chytrý byt, asi není nutné zakomponovat zavlažovací zahradní systém. Každopádně chytrá domácnost je ukázkovým příkladem finanční investice, která se vám víc než mnohonásobně vrátí. A dnes už ji pořídíte za rozumnou cenu.

Hlasový asistent

Hlasový asistent vstoupil do našich domovů teprve nedávno. Tento prvek nabízí hlasem ovládané rozhraní na bázi umělé inteligence a velká data namísto dotykového rozhraní v chytrých telefonech. Umělá inteligence spolu s velkými daty dokážou spojovat jednotlivá zařízení, ale i poznat a zapamatovat si osobní preference uživatele v různých situacích a při různých aktivitách!

Co přesně chytrá domácnost nabízí?

Pokusíme se shrnout všechny komponenty chytré domácnosti, které můžete pořídit jako celek od vybraného výrobce inteligentních prvků. Zahrnuje automatizaci domácích činností, regulaci spotřeby energie, monitorování nezvaných hostů. Propojuje světla, kamery a alarmy, a dokáže rozsvícením světel nasimulovat vaši přítomnost v bytě, i když tam nejste. Můžete využít také chytrých žárovek, zásuvek, respektive celé elektroinstalace, jejíž chod můžete na dálku libovolně měnit.

Vše můžete naprogramovat i sami!

Jednotlivé prvky a systémy nemusí být produktovou řadou jediného výrobce, tam se vám může stát, že některý prvek, který chcete, nebude v nabízeném systému zahrnut. Pokud si jednotlivé komponenty vaší chytré domácnosti budete skládat sami, je nutné brát zajistit jejich vzájemnou kompatibilitu, a správné spojení vlastní počítačovou sítí s centrální řídící jednotkou. Nemusíte být zkušený programátor a propojení prvků zvládnete sami!

Zkrátka, každý smarthome je jiný. Ale ať už žijete v bytě nebo vícegeneračním domě, svůj obytný prostor můžete připojit k síti a získat komplexní kontrolu nad svým domovem. Skvělé řešení, které vám nabízí naprostý komfort a pohodlí!

 

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu