Jak vyčistit kuchyňskou myčku v pár jednoduchých krocích? Pokud nebude vaše myčka čistá, nebude čisté ani nádobí

Vaše myčka by se měla čistit neustále a sama. Bohužel to tak ale nefunguje – na filtru a vnitřních stěnách myčky se časem hromadí zbytky jídla, mastnota, části nerozpuštěného mycího prostředku a minerálů vody. Vzniká zápach a může se snadno stát, že nečistoty z vnitřku myčky ulpí též na vašem nádobí. Myčku je potřeba čistit, jinak nemůže dobře plnit svou funkci. Navíc se může vážně poškodit filtr a čerpadlo, což vede k nákladným opravám. Jak tedy udržet myčku v čistotě?

Denní péče

Každý den z myčky odstraňte zbytky jídla, které v ní ulpěly. Nejlepším řešením je, pokud si zvyknete nádobí před tím, než ho vložíte do myčky, očistit a nahrubo opláchnout. Po každém cyklu mytí zkontrolujte vnitřek myčky. Určitě vytáhněte i spodní stojan, možná tam najdete zbytky jídla, které tam propadly.

Laboratoř Good Housekeeping Institute Cleaning Lab

V laboratoři se testovalo a zkoumalo, jaký je nejúčinnější způsob čištění myčky. Na co přišli? Pokud cítíte výrazný zatuchlý zápach, spusťte cyklus Pouze máchání a dvířka myčky přitom nechte pootevřené, aby mohl cirkulovat vzduch. Proti zápachu také pomáhá odstranění největších zbytků jídla a špíny před tím, než nádobí vložíte do myčky.

Týdenní péče

Alespoň jednou za týden otřete vlhkou houbičkou nebo hadříkem špínu ze dveří myčky. Také vyjměte a opláchněte filtr, který je umístěn pod spodním ramenem ostřikovače, a opláchněte ho pod tekoucí vodou. Použijte měkký zubní kartáček a vyčistěte síto i plastový rám tak, abyste odstranili veškerý tuk nebo částice uvízlé ve štěrbinách. Vyčištěný filtr vraťte a uzamkněte zpátky na místo.

Měsíční péče

Jedenkrát za měsíc by mělo proběhnout hloubkové čištění myčky. Můžete k tomu použít standardní čisticí tabletu do myčky nebo vytáhnout do boje se špínou tradičním a léty prověřeným postupem za pomoci octové směsi. Skleněnou odměrku naplněnou 2 šálky destilovaného bílého octa umístěte na horní stojan a spusťte normální cyklus mytí, bez saponátu a bez nádobí!

Péče v případě aktuální potřeby

Na spotřebičích z nerezavějící oceli velmi vynikají například otisky prstů, takže povrch vypadá matný a špinavý. Na trhu seženete přímo nerezové čističe, které nejenže zanechají očištěný povrch lesklý a beze šmouh, ale také obsahují přísady, které pomohou odrazit budoucí nečistoty a šmouhy. V každém případě se během mytí vyhýbejte abrazivním čistícím prostředkům a zdrsněným polštářkům, které snadno poškrábou a poškodí vnější povrch myčky.

Mít myčku zkrátka znamená také ji mýt!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu