Stavbu domu nebo rekonstrukci je třeba dobře naplánovat. Důležitá je hlavně elektroinstalace

Už při plánování stavby nebo rekonstrukce je potřeba přesně rozmyslet, kde bude jaký spotřebič, abyste podle toho moli naplánovat polohu zásuvek. Některé spotřebiče potřebují větší příkon, i s tím je potřeba počítat, aby nedocházelo k přetížení sítě. Důležité je hned na začátku zmínit, že vodiče a jističe pro jednotlivé okruhy i pro celou soustavu napojení do rozvodné sítě, se počítají podle normy ČSN 33 2020.

Na co vzít ohled

Určitě zvažte, zda budete chtít venkovní elektrizované rolety, bezpečnostní systém nebo elektrickou bránu. S tím je při plánování rozvržení elektroinstalace potřeba počítat. Nejlépe je vše svěřit odborníkovi, nebo alespoň pečlivě prostudovat všechny normy. Podle polohy spotřebičů a zásuvek pak navrhnete jednotlivé elektrické okruhy. Obecně se doporučuje udělat pro každý typ spotřebiče a pro každou místnost samostatný okruh, tedy budou obsahovat i vlastní jistič.

Domovní elektroinstalace

Je vhodné spotřebiče s velkým příkonem umístit do samostatného okruhu. Týká se to například varné desky, trouby, bojleru či topných těles. Též třífázové zásuvky je nutné zapojit jako samostatnou jednotku. Domovní elektroinstalace má všechny rozvody zabudované ve stěnách, a jen těžko je budete posléze měnit. Norma stanoví, že kabely mohou vést pouze vodorovně nebo svisle. Je to z bezpečnostních důvodů, abyste je při různých úpravách nepřesekli.

Proč měnit elektroinstalaci

Stejně jako jiné vybavení , tak i elektroinstalace stárne a je potřeba ji občas zkontrolovat nebo vyměnit. Stará instalace bývá poruchovější a nese s sebou více rizik. Dříve se elektroinstalace řešila takzvaně dvouvodičově a kabely bývaly vyrobeny z hliníku. Jenže hliník bez pravidelné údržby přestane odolávat zatížení. Kvůli přetížení vodičů pak často dochází ke zkratům, závadám, či dokonce k požárům. Dnešní rozvody jsou po technické stránce mnohem dokonalejší a bezpečnější.

Revize stávající elektroinstalace

Revize by měla být prvním krokem, pokud uvažujete o rekonstrukci. Přivolaný technik zhodnotí stávající stav elektroinstalace s ohledem na platné normy i na vaše potřeby. Podstatné přitom je, jakým způsobem jsou kabelové rozvody ve stěnách uloženy, z jakého jsou materiálu a jaký je systém vnitřních rozvodů. Dále technik zhodnotí, jaké elektrické spotřebiče budou ve vaší domácnosti používány.

Plán rekonstrukce

Technik vám také poradí, zda je potřeba vyměnit elektroinstalaci celou, či zda bude postačovat výměna určitých částí. Nejlepším řešením je samozřejmě kontaktovat dodavatelskou firmou a s ní naplánovat vhodné řešení. Tak si přesně naplánujete výše zmíněné rozložení zásuvek, rozložení náročnějších spotřebičů i vedení jednotlivých okruhů.

Průběh rekonstrukce

S technikem, projektantem nebo s firmou se domluvíte na konkrétním postupu a termínech dokončení. Pro rekonstrukci je potřeba připravit dostatek prostoru, protože se bude jednat o stavební práce, které vyžadují vybourání části zdí a podlah. V bytě je možné i během rekonstrukce bydlet, ale máte-li malé děti nebo domácího mazlíčka, je nejlepší dům nebo byt opustit a odjet třeba na dovolenou.

Moderní řešení

Elektroinstalaci můžete vést také lištami. Je to levnější, ale méně estetické. Rozvody jsou navíc náchylnější na poškození. Zvažte také, zda chcete mít doma moderní inteligentní elektroinstalaci. Ta dokáže propojit více zařízení, které můžete ovládat najednou. Můžete tak skvěle ovládat osvětlení, stínící techniku, audiotechniku, alarmy či regulaci vytápění. Inteligentní elektroinstalace se výborně hodí do větších bytů nebo domů, pokud plánujete teprve stavět, určitě ji zahrňte do projektu.

Rekonstrukce elektroinstalace je pochopitelně mnohem náročnější, než když stavbu domu teprve plánujete. Jde o poměrně náročnou záležitost, proto si ji naplánujte s dostatečným předstihem. Úplně nejlepší řešení je, pokud rekonstrukci elektroinstalace spojíte s rekonstrukcí interiéru!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu