Darovali jste svému domu inteligentní světla? Nejprve musíte vědět, jak s nimi pracovat

Váš dům má nová inteligentní světla. Co to pro vás znamená? V závislosti na konkrétním nastavení jde o zašroubování žárovek, výměnu spínačů světel nebo připojení inteligentních spínačů ke spotřebičům. Také si stáhněte všechny potřebné aplikace. A zábava může začít!

Naplánujte činnost světel

Osvětlovací systém musí být schopen pracovat podle plánu. Nejprve si vyhledejte aplikaci pro váš konkrétní hardware, ať už jde o nástěnný vypínač, inteligentní zástrčky nebo jednotlivé žárovky. V aplikaci si pak najdete způsob naplánování chodu zařízení, například aby se světla zapínala a vypínala v určitých časech. Pokud máte na výběr čas východu a západu slunce, doporučujeme ho využít. Jen nezapomeňte vybrat polohu domu, kvůli automatickému přechodu na letní či zimní čas.

Připravte si světlo předem

Asi nikdo se nevrací rád do temného domu nebo na tmavou příjezdovou cestu. Ponechání stále spuštěného osvětlení by bylo ale drahým plýtváním energie. Vaše aplikace pro osvětlení by měla být schopná rozsvítit světla před vaším návratem domů, a také je vypnout po tom, co odejdete.

Efektivním způsobem použití inteligentních světel je jejich seskupení podle místnosti nebo zóny. Můžete například naplánovat, že všechna světla v suterénu zhasnou po půlnoci. Nebo se každou hodinu hlavní světlo ztlumí na 20 % jasu. Existují dva způsoby. Buď použijete aplikaci pro vaše světla, nebo využijete chytrého reproduktoru jako je Google Home nebo Amazon Echo (o obou typech jsme nedávno psali). V každém případě lze seskupit vybraná světla, aby fungovala jako jednotka.

Nastavte si scénu

Scény jsou výborným způsobem, jak ovlivnit atmosféru. Nejlépe je využijete pro specifické podmínky a situace, jako je například sledování televize, denní nebo noční čtení, večírky a podobně. Ve scéně, která je programovatelná v aplikaci chytré žárovky, můžete manipulovat s jasem nebo teplotou odstínu barev. Jakmile jednou vyladíte osvětlení v místnosti dle svého požadavku pro určitou situaci, uložte si nastavení a jeho název. Pak už stačí jen jednoduchý příkaz a můžete scénu znovu vyvolat.

Světla pro vaši bezpečnost

Inteligentní osvětlení může sloužit i pro bezpečí domu. Nejlepší způsob je připojit spínače, žárovky a inteligentní zástrčky k detektorům pohybu. Světla si nastavte tak, aby se aktivovala pohybem nebo zvukem. Pokud se k vám do domu chce někdo vplížit, alespoň trochu chytrý zloděj se nechá odradit sepnutím světel, protože pochopí, že váš dům je zabezpečen. Nebo, ještě lépe, použijte takzvaný rekreační režim, který umožňuje náhodné zapínání a vypínání světel, jako když je někdo doma.

Uvedené funkce mohou být doplněny i dalšími, jako je chování světel při změnách počasí a podobně. S chytrými světly získáte komfort, a ještě si užijete i zábavu!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu