Vánoce se blíží a velká debata o vánočním stromku pokračuje i letos. Pravý, nebo umělý vánoční stromeček?

Opět se přiblížil čas výběru a nákupu vánočního stromku. Pokud už nemáte ve sklepě umělý stromeček z předešlých let, stojíte mimo jiné před rozhodnutím, zda si pořídit stromek přírodní nebo umělý. Názory na estetiku a tradici se různí, ale je dobré vzít do úvahy i environmentální záležitosti. Zdravý rozum by nám asi řekl, že umělý stromek je ekologicky lepší volbou, ale je tomu opravdu tak?

Živé stromky

Zaručují vánoční autentičnost a pro někoho jiná volba ani nepřipadá v úvahu. Tradici někdy porazit nejde. Vypadají opravdu krásně a co víc, jejich krásná a nezaměnitelná vůně je vůní Vánoc. Stromečky se obvykle pěstují na jakýchsi farmách, kde se za jeden vytržený ihned zasadí nový. A lesníci dbají na to, aby i stromky z lesa okamžitě našly svého zástupce. Takže jde o udržitelnou volbu. Jsou totiž také recyklovatelné a po skončení Vánoc nemusí skončit v kontejneru, ale třeba na kompostu.

Nevýhodou živého vánočního stromečku může být alergie. Možná na sobě během svátků pozorujete svědění kůže a symptomy nachlazení. To jsou projevy alergie a jsou poměrně hodně rozšířené. Menší nevýhodou je potřeba poměrně náročného úklidu, pokud máte stromeček na koberci, zapíchané jehličí jde jen těžko ven.

Stromečky umělé

Umělý stromek vás neobdaří spadaným jehličím a pravděpodobně ani nezpůsobí alergii. Také vás vyjde levněji. Nemusíte stromek kupovat každý rok, ale třeba jen jednou za 10 let. Nicméně šetrné k životnímu prostředí umělé stromky moc nejsou. Vyrábějí se z plastu a kovu, výroba spotřebuje hodně energie a vyprodukuje množství syntetického odpadu. A stromeček nezrecyklujete. Jenže i umělý stromek můžete být poměrně šetrný k životnímu prostředí, pokud využijete našich tipů.

Eko živé stromky

Chcete-li jistotu, že váš stromek byl pěstován trvale udržitelným způsobem, hledejte certifikát FSC. Můžete také koupit stromek v květináči i s kořeny a po skončení Vánoc stromek pěstujte dál. Může zůstat v květináči pro použití i další rok nebo jej zasaďte do zahrady, kde vás bude těšit ještě mnoho a mnoho let. Nejnovějším trendem je pronájem stromků, který nabízejí různá zahradnická centra. Stromeček vám doručí až ke dveřím a po skončení svátků si ho zase odvezou.

Eko i s umělými stromky

Zkuste si na internetu koupit již použitý vánoční stromeček. Nebo se rozhodněte pro non-PVC variantu. Většina stromků je vyrobena z PVC, které během výroby emituje znečisťující látky. Je těžké najít stromek, který by byl 100 % bez PVC, ale vybírejte takový, který obsahuje co nejvíce polyethylenu (PE). Jedná se o bezpečnější plast a používá se k vytvoření co nejrealističtějšího jehličí, takže jde o výhru hned ve dvou směrech.

Každopádně, ať už zvolíte jakýkoli stromeček, my vám přejeme co nejkrásnější vánoční svátky!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu