Dřevostavba, nebo dům z cihel? Uvažujete-li nad výstavbou domu, měli byste znát výhody a nevýhody

Otázka délky výstavby domu, jeho životnosti i nákladů na provoz se týká už toho základního, tedy z čeho dům postavíte. V našich zeměpisných šířkách jsou stále více poptávané klasické zděné domy, ale zájem o dřevostavby je rok od roku vyšší. V 90. letech bylo dřevostaveb necelé 1 %, nyní už je to 15 %. Samozřejmě záleží na vašich preferencích a na tom, co od svého domu očekáváte, ale je dobré znát všechna pro a proti. Takže dřevo nebo cihla?

Výhody cihlového domu

Výhodou je, že cihla hezky vypadá i neomítnutá. Nejen, že tedy přidává na estetice, ale také přidává domu jistou hodnotu. Případný prodej domu usnadní ten z cihel. Je také skvělý pro chladné počasí, protože cihla si zachovává přirozené teplo. V dlouhodobém horizontu to znamená nižší náklady na plyn či elektřinu při vytápění. Během obzvlášť velkých bouřek je cihla odolnější. Dále je ohnivzdorná, odolná proti termitům a s nižšími nároky na údržbu.

 

Výhody dřevěného domu

Dřevěné domy je snazší postavit na míru. Materiál je velmi lehký a snadno se s ním pracuje. Dřevo je taky snadné si opatřit. V určitých oblastech je dřevo výhodnější, například tam, kde hrozí eroze nebo je bahnitá půda. Tím se cihly poškozují, ale dřevo je odolné. Navíc dřevo skvěle izoluje, absorbuje vlhkost a je přirozenou klimatizací. Další výhodou je jeho flexibilita.

 

Náklady na provoz

Je spočítáno, že roční náklady na vytápění dřevostavby jsou v průměru o 30 % nižší než u domu zděného. Princip spočívá v akumulaci tepla. Když vytápíte zděný dům, teplo se nejprve hromadí v cihelné stěně, a až poté se teplo kumuluje v místnosti. Dřevěné konstrukce teplo hromadí ve značně omezené míře. Díky tomu je v místnosti teplo téměř ihned po zatopení. Nicméně pokud topení vypnete, místnost se rychle ochladí, zatímco z cihel se teplo uvolňuje postupně.

Nevýhody zděného domu

Cihly jsou rozhodně dražším materiálem, než je dřevo. Ale někdy je opravdu těžké postavit zděný dům v požadovaném tvaru. Ve vlhkých oblastech jsou cihly náchylné k plísni, protože jde o porézní materiál a otvory jsou pro plísně jako stvořené. Občas je potřeba znovu stěny omítnout a vymalovat, omítka může praskat v souvislosti s tím jak si dům „sedá“.

 

Nevýhody domů ze dřeva

Hlavním důvodem, proč lidé volí k výstavbě spíše cihlu než dřevo, je její vyšší odolnost. Dřevo se dříve opotřebuje, může být poškozeno termity či vlhkostí. Dřevo musí být dobře chemicky ošetřeno, aby odolávalo škůdcům. Ve špatném počasí se dřevo může začít kroutit, stahovat se nebo naopak expandovat. V některých případech je nutné části dřevěné konstrukce vyměnit.

 

Který dům déle vydrží?

Kdo fandí domům z cihel často argumentuje tím, že co do životnosti se vůbec nedají se dřevostavbami srovnávat. Realita je ale taková, že životnost domu nemusí vůbec souviset s tím, z čeho je postaven, ale jak je postaven. Vždy musí být dodržen správný technologický postup výstavby.

O oba typy domů je potřeba se starat a užívat je v souladu s jejich vlastnostmi. Ve dřevěném i zděném domě se pere, vaří, suší prádlo a je potřeba řádně a správně větrat. To je jediný způsob, jak předejít hromadění vlhkosti a plísním.

Tak ať se vám dobře staví i bydlí!

Autor: Vlastimil Vachta
zavřít reklamu