Připravte si ten nejhezčí štědrovečerní stůl. Co by na něm nemělo chybět?

Příprava vánočního stolu pro štědrovečerní jídlo je kombinací tradice, kreativity a vkusu. Někdo dodržuje při přípravě štědrovečerní tabule i tradiční zvyky, jako je třeba jedno prostřené místo navíc. Možná tradice vynecháváte, ale krásně nazdobený stůl nenechá v klidu asi žádnou hospodyňku. Bez krásně vyladěného stolu by to přeci nebyly ty pravé Vánoce!

Magické období i dekorace

Vánoce jsou kouzelným obdobím, kdy nešetříte peníze ani vlastní kreativitu na výzdobu. A nesmí chybět nazdobený vánoční stůl! Slavnostní dekorace vnášejí do bytu tu správnou vánoční atmosféru, i když venku zrovna není sníh. Na vánočním stole rádi uvidíte různé ozdobné prvky, svíčky, někdo má rád i adventní věnec uprostřed stolu. Nejkrásnější stůl je sladěný do vánočních barev, což se týká ubrusu nebo běhounu, dekoračních ozdob, prstýnků na ubrouscích, talířů či servírovacích misek.

Nejlepší výzdoba na stole!

Klasikou pro výzdobu štědrovečerní tabule jsou barvy: stříbrná, zlatá, červená a zelená a bílá. Mějte na paměti, že i tady je méně více, a stůl slaďte do dvou, maximálně tří barev, jinak vám vznikne něco nevkusného a přeplácaného. Nic nezkazíte, pokud sáhnete po jednobarevném porcelánovém nádobí. Na vánoční stůl se krásně hodí jehličnaté větvičky, které ovážete mašlí nebo ozdobíte bobulemi šípku. Ostatní dekorace a svíčky použijte tak, aby ladily, zejména máte-li barevný ubrus.

Pohled do minulost

České hospodyňky například obepínaly stůl řetězem nebo provazem proto, aby chránil rodinu a udržel ji pohromadě. Stolu se vůbec věnovalo hodně pozornosti. Na jeden roh bylo nutné položit pecen chleba, aby měla rodina celý následující rok dostatek jídla. Na druhý roh se zase pokládala ošatka s trochou od všeho, co se daný rok sklidilo, aby byla úroda dobrá i v následujícím roce. Na třetí roh pak přišlo trochu peněz a na roh poslední se dala miska s kousky jídla pro hospodářská zvířata.

Svíčky, květiny, vánoční ozdoby…

A také cukroví či adventní věnec. Na stůl se hodí i vánoční kuličky na stromeček a bez svíček by nikdy atmosféra nebyla dokonalá. Na štědrovečerní stůl se sice hodí adventní věnec, ale ještě lepší jsou řezané květiny. Vybírejte je podle barvy ubrusu a nádobí, ale pozor na to, aby jejich vůně nebyla příliš aromatická a nepřehlušila vůni jídla či jehličí. Rozhodně se nespletete, když použijete bílé lilie nebo frézie.

A nakonec ještě vánoční menu!

Nejen nazdobený stůl, ale také perfektní nabídka tradičních jídel tvoří Vánoce. V Čechách standardně servírujeme rybí polévku a jako hlavní chod obalovaného kapra s bramborovým salátem. Každá rodina má ale své rituály, svou vybranou rybu či filé, které jí chutnají lépe nebo smaží místo ryby řízky. Stejně tak bramborový salát dělá každý jinak. Nenašli bychom štědrovečerní pokrm, který by chutnal stejně jako jiný!

Je libo zahraniční štědrovečerní menu?

Ještě krátký pohled za hranice, jaká jsou tradiční jídla našich blízkých či vzdálených sousedů. V Německu je klasikou podávat pečenou husu se zelím a bramborovými knedlíky. Angličané si zase pochutnají na nadívaném krocanovi s pečenými bramborami a kapustou a nesmí chybět vánoční pudink jako dezert. V USA je vánočním jídlem proslulý obrovský pečený krocan.

Ať už je vaše sváteční večeře jakákoliv, důležité je, abyste si pochutnali. A ještě důležitější je, abyste se jako rodina sešli a sdíleli vánoční atmosféru a vzájemnou blízkost!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu