Domácí mazlíčci jsou úžasná věc. Jsou roztomilí, jenže můžete narazit na tvrdou realitu nedostatku času. Najděte jim krásný domov

Příchod nového domácího mazlíčka je spojený s hromadou pozitivních emocí. Mají vás rádi nade vše, jsou roztomilí, chlupatí… Jenže péče o ně se může stát mnohem náročnější, než jste si předem představovali. A přestože svého mazlíčka milujete, nemáte dostatek času, možností či financí na to, aby byl spokojený. Pak je lepší najít mu pěkný nový domov, kde budou uspokojeny všechny potřeby zvířátka.

První nápad by měl být až ten poslední!

Bohužel prvním nápadem, jak se mazlíčka „zbavit“, je nechat ho utratit. Ale to by měla být až poslední možnost! Problém je, že útulky pro zvířata jsou přeplněné, což zvyšuje pravděpodobnost eutanázie v blízké budoucnosti. A tak je velmi dobře, když si útulky za pobyt zvířete účtují poplatky, protože ta potřebují péči, krmivo a další věci, a utáhnout to vše jen z příspěvků od dárců je velmi těžké. Než svého mazlíčka umístíte do útulku, podívejte se, jaké jsou k dispozici a za jakou cenu.

Jiné možnosti. A lepší!

Útulky jsou jednou možností, ale nikoli jedinou. Pokud se domácího mazlíčka vzdáváte především z finančních důvodů, existují neziskové organizace, které jsou zaměřeny na podporu při neočekávaně vysokých účtech za veterináře, ale i na malé výdaje, například za krmivo. Pokud váš mazlíček značkuje kusy nábytku v domě, ryje na zahradě velké díry nebo se vaše kočička nenaučila používat kočičí záchod, v první řadě se poraďte s veterinářem, zda se s tímto chováním dá něco dělat.

Nejlepší volba

Nejlepší možnost zůstává ve vašich rukou. Zkuste pro svého mazlíčka najít nový domov sami. Nejenže najdete nového majitele, který bude mít vašeho mazlíčka opravdu rád, ale tento způsob má největší šanci na úspěch. Poptejte se v okruhu rodiny a známých, často někdo zná někoho dalšího, kdo by byl vhodným novým majitelem. Jako další možnost se nabízí klasická reklama, respektive inzerát, který oznamuje, že se chystáte svého mazlíčka darovat do dobrých rukou.

Skrytá nebezpečí

Právě v „dobrých rukou“ může být problém. Je mnoho bezohledných lidí, kteří sbírají opuštěná zvířata, a poté je prodávají do laboratoří, či je používají k nezákonným bojům, kdy se sází na vytipovaného zvířecího vítěze. Poražený má smůlu a obvykle umírá nepěknou smrtí. Účtováním alespoň malého poplatku tyto lidi nejsnáze odradíte. K inzerci použijte všechny dostupné zdroje. Vyrobte si letáčky a umístěte je všude tam, kde je to legálně možné.

Zkuste je vrátit chovateli

Máte-li mazlíčka od profesionálního chovatele zvířat, můžete se pokusit jej požádat, zda by si zvířátko bezplatně nevzal zpět. Profesionální chovatelé mají v první řadě na mysli zdraví a spokojenost zvířat u dobrých majitelů. Existují také záchranné organizace, které se starají o vybraná plemena a rádi vám ve všem poradí a pomohou.

Zodpovědnost za všechny!

Psi a kočky jsou nejoblíbenějšími druhy domácích zvířat, ale existuje celá řada ptáků, pavouků, morčat, fretek, hadů, prasátek a dalších možných i nemožných druhů zvířat. Někdy právě tito netradiční mazlíčci kladou na majitele mnohem vyšší požadavky, co se péče a času týká. S jejich umístěním do nového domova bude pravděpodobně trochu víc práce a bude to trvat déle, ale nevzdávejte to! Ten malý tvor je na vás závislý a nikoho jiného nemá!

Udělejte správnou věc, ať se vy i váš mazlíček můžete cítit spokojení!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu