Největší domy na světě aneb bydlet se dá všude. Od osobního mrakodrapu až po panství ve šlechtickém stylu

Pokud bychom chtěli vytvořit seznam největších rezidencí na světě, byl by plný paláců. Na vrcholu seznamu by byl Brunejský mramorem obložený palác o rozloze 2.152.782 čtverečních stop. Když vyloučíme královskou hodnost a orientujeme se pouze na soukromé nemovitosti, získáme sbírku domů a vil, které patří průměrným miliardářům.

Jak bydlí milionáři?

Výběr je tvořen výhradně domy soukromými. Když lidé uvažují o extrémně velkém bohatství, napadne je Donald Trump nebo Bill Gates. Pravda je, že Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě bylo kdysi Trumpovým soukromým bydlištěm a se svými 100.000 čtverečními stopami bylo jednou z největších rezidencí na světě. Dům Billa Gatese je také dost velký, má rozlohu přibližně 66.000 čtverečních stop. Porozhlédli jsme se po světě, abychom našli některé z největších domů. Tady jsou.

Antilia (Bombaj, Indie)

S čistým majetkem zhruba 49 miliard dolarů byl Mukesh Ambani v roce 2018 jmenován nejbohatší osobou v Indii. Je také jedním z nejbohatších lidí na Zemi. Ropný a plynový magnát se může pochlubit vlastnictvím největšího a nejdražšího soukromého bydliště na světě. Domek za 2 miliardy dolarů je známý jako Antilia a jde o 27patrový mrakodrap v centru Bombaje s krásným panoramatickým výhledem na Arabské moře.

Biltmore Estate (Asheville, Severní Karolína)

Kdybyste museli hádat, kde lodní a železniční magnát Cornelius Vanderbilt a jeho dědici postavili některé z mnoha rezidencí, pravděpodobně byste řekli New York nebo Long Island. A měli byste pravdu. Na Asheville byste si pravděpodobně okamžitě nevzpomněli. Zámecký dům byl dokončen v roce 1895 a poté několikrát restaurován. Nyní v něm najdete 250 pokojů, 43 koupelen, 3 kuchyně, 65 krbů či knihovnu pro 23.000 knih. Dům je považován za největší soukromou rezidenci v USA.

Witanhurst (Londýn, Anglie)

Technicky vzato je Buckinghamský palác největší rezidencí v Londýně. Má zhruba 830.000 čtverečních stop obytného prostoru a 775 pokojů. Protože je ale domovem královny, v našem seznamu jej musíme přeskočit ve prospěch druhého největšího sídla ve městě. Druhý největší dům má rozlohu 90.000 čtverečních stop, 70 metrů dlouhý bazén, kina, masážní salony, sauny, posilovny a další „nezbytnosti“. Za 50 milionů liber jej v roce 2008 koupil ruský miliardář Andrey Guryev.

Safra Mansion (Sao Paulo, Brazílie)

Sídlo vlastní notoricky známá rodina privátního bankovnictví, Safras. Jde o úžasnou rezidenci, která trochu připomíná Villa Leopolda, sídlo na francouzské riviéře, které kdysi patřilo bratrovi Edmondovi a svou velikostí patří mezi 6 největších rezidencí. Dům o velikosti 10.868 čtverečních stop a 130 místnostech je obklopen vysokou zdí. Na pozemku jsou dva bazény a třetí bazén najdete uvnitř.

Versailles (Windermere, Florida)

Vzestupy a pády Jacqueline a Davida Siegela včetně jejich panství byly zaznamenány v dokumentárním filmu The Queen of Versailles z roku 2012. Tehdy to vypadalo, že by pár mohl o své stále nedokončené monstrum přijít. Od ledna 2019 je domácí sídlo opět ve výstavbě a mělo by být dokončeno v příštím roce nebo dvou. Dům má 32 koupelen, 11 kuchyní, 14 ložnic, tělocvičnu, salon a kino. K dispozici je také prostor pro 30 aut v garáži a možnost výběru ze šesti bazénů.

Pokud máte několik desítek, či spíše stovek milionů, které chcete utratit, můžete se inspirovat a zařídit si nové bydlení!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu