Jak ušetřit peníze, které investujete do svého domu či bytu? Je to jednoduché a výsledky vás překvapí

Ve svém domě či bytě rozhodně nemusíte zmrznout nebo se přestat mýt, pokud chcete ušetřit. Dá se totiž ušetřit nejenom na energiích, ale i mnoha dalšími způsoby. A pokud je u vás oblíbený přístup „udělej si sám“, tím lépe. Nabízíme vám pár triků, jak svou domácnost učinit levnější!

Nainstalujte časovače pro ohřev vody

Toto zařízení vám umožní naprogramovat časy, kdy se ohřívač vody zapne a vypne během 24 hodin. Každá domácnost je jiná, a tak si na základě spotřeby teplé vody sami určíte, zda je pro vás časovač vhodný. Ještě lepší jsou technické nástroje pro domácnost, které umožňují vodu úplně vypnout podle toho, jak potřebujete.

Upravte použitý nábytek

Mnoho kusů nábytku, například ty z konce 20. století, bylo vyrobeno z kvalitnějších materiálů, než jaké jsou v nabídce dnes. Možná je chcete vyhodit, ale to by byla škoda. Je skvělé nábytek renovovat nebo rozebrat na kusy kvalitního materiálu, ze kterého můžete vyrobit nějaké pěkné doplňky domů nebo na chatu či chalupu. Cena tvrdého dřeva a exotiky, jako je třešeň, dub, javor a teak, v průběhu let neustále rostla a starý nábytek vám poskytne bezplatný nebo levný zdroj těchto materiálů.

Vytvořte si vlastní čisticí prostředky

Vytvořením vlastních domácích čisticích prostředků můžete pomoci životnímu prostředí a ušetřit pár korun. Například namísto použití čističe na sklo, který jste si koupili, smíchejte 2 šálky vody s ½ šálkem octa a vytvořte si vlastní okenní čistící prostředek. Další snadný recept na univerzální čištění je smíchání 4 polévkových lžic jedlé sody s 1 litrem teplé vody.

Zabojujte s počasím

Pokud pod venkovními dveřmi vidíte, jak se plazí světlo, uniká také vzduch. Popadněte proto několik balení samolepicí pěnové pryže a utěsněte všechny dveře a okna, která vedou ven. A jestliže stále trpíte vysokým účtem za plyn, možná je čas vyměnit těsnění nainstalované předchozími vlastníky.

Obnovte povrch balkonu či terasy

Po několika letech bude váš balkon či terasa určitě ukazovat nějaké opotřebení a vám se to bude zdát ošklivé. Nemusíte ale hned spěchat na výměnu desek, které jsou jinak v dobrém stavu. Stačí provést povrchovou úpravu a za pár dní na slunci bude vše vypadat stejně dobře jako nové.

Vyměňte filtry u trouby na pečení a u klimatizace

Jestliže budete průběžně udržovat troubu na pečení v dobrém stavu, a to ať už se jedná o elektrické či plynové zařízení, získáte dvě velké výhody. Trouba bude provozována efektivně a prodlouží se její životnost. Filtr u klimatizace je dobré vyměnit každý měsíc, pokud klimatizaci používáte celoročně. Jinak stačí výměna 1x za měsíc v době aktivního používání. Ucpaný filtr totiž ztěžuje práci motoru a spotřeba energie tak roste.

Vymalujte pokoje

Asi neexistuje žádný snadnější a rychlejší způsob, jak proměnit nebo jen osvěžit interiér domu či bytu, než je nová výmalba. Nákup barvy je finančně příznivá záležitost, a pokud si vymalujete místnosti sami, ušetříte opravdu velkou částku za služby profesionálních malířů.

Pověste prádelní šňůry

Úplně jednoduchá prádelní šňůra vám umožní sušit oblečení zdarma pomocí síly slunce místo drahé elektřiny. Elektrické sušičky prádla mohou být skutečným zásahem do vaší peněženky, zejména pokud máte velkou domácnost. Instalace prádelních šňůr vyžaduje jen trochu práce a nějakou sílu musíte vložit také do věšení prádla, ale odměnou vám bude svěží a přirozená vůně čistého prádla a nižší účet za služby.

Jistě se najdou i další způsoby pro snižování nákladů v domácnosti, ale vyzkoušejte nejprve naše tipy a poznáte, že jsou opravdu účinné!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu