V zimě je potřeba více světla i tepla. Co s tím? Máme pro vás tipy, aby účet za energie zůstal co nejnižší

Zvýšené vytápění a další vysoké požadavky na spotřebu energií v zimních měsících (například potřeba většího osvětlení na delší dobu) mohou zvýšit průměrný zimní účet za energie až o 66 %, než kolik utratíte ve zbytku roku. Naštěstí existuje několik nápadů, jak lze vytápět dům efektivněji a vyhnout se zmíněným vysokým „zimním účtům“. Jaké jsou rady a tipy nejen pro letošní rok, ale i pro dlouhodobé využití?

Nastavení termostatu

V zimě mohou náklady na vytápění vzrůst až o 140 % ve srovnání se zbytkem roku. Jednou z nejúčinnějších věcí, které můžete udělat pro řízení nákladů na vytápění, je efektivní správa termostatu. Programovatelný termostat je malá investice, která vám pomůže snížit náklady. Jednoduše ho nastavte tak, aby se zapínal v době, kdy jste doma, a vypínal se, když jste venku během dne a v noci, když spíte. Nastavení termostatu na správnou teplotu je důležité.

Optimální teploty

Náklady na topení se zvyšují o 5 % pro každý stupeň nad 20 ° C. Pokud máte rádi hodně tepla, asi se budete muset s vyššími výdaji smířit. Možná ale ani nevíte, jak vysoké teploty se doporučují pro různé aktivity v domě či bytě. Ideálních je 16 ° C, pokud jste mimo domov, nebo když spíte. 21 ° C při odpočinku nebo sledování televize. 18 ° C, když vaříte nebo děláte domácí práce. Termostat si snadno nastavíte přesně podle vašeho denního rozvrhu.

Neplýtvejte teplem!

Podlahové topení nebo přenosné ohřívače mohou být méně vhodné, zejména pokud se jedná o vytápění větších prostor. Termostaty jsou schopny „naučit se“ vaši každodenní rutinu a automaticky upraví teplotu za vás. Ale možná váš domov ztrácí teplý vzduch neutěsněnými spárami kolem dveří či oken. Když utěsníte mezery a praskliny, tepelné ztráty lze snížit až o 10 %. Navíc je to jednoduchá práce, kterou můžete udělat sami.

Prostorové vytápění

Většina přenosných radiátorů má vysokou spotřebu elektřiny, takže pokud je místnost, kterou vytápíte, velká, nebo pokud máte více přímotopů ve více místnostech, může jejich provoz váš účet bleskurychle navýšit. Chcete-li co nejlépe využít přenosný ohřívač, postupujte podle následujících doporučení:

  • Používejte jej v malém a uzavřeném prostoru.
  • Umístěte jej do rohu místnosti.
  • Dveře do místnosti udržujte zavřené, aby teplo neunikalo.
  • Když opustíte místnost, přenosný radiátor vypněte.

Dodržujte bezpečnostní upozornění!

Bez ohledu na to, jaký druh prostorového topení používáte, je důležité mít na paměti bezpečnost. Zajistěte, aby se zařízení nepřevrátilo, přikrývky a látky držte co nejdál a nikdy neusínejte se zapnutým přímotopem.

Buďte připraveni na změny

Jestliže máte inteligentní termostat s podporou Wi-Fi, upravte jej přímo ze smartphonu, aby se domov zahřál až těsně před vaším příjezdem domů. Inteligentní systémy jsou určitě nejlepším způsobem úspor energií, vytápění můžete regulovat kdykoli a odkudkoli. Lze ale také použít měřiče, které sledují, kolik energie spotřebujete v tu kterou hodinu (ve dne i v noci), což vám může skvěle pomoci určit, kdy je spotřeba energií největší, a vy následně upravíte využití tak, abyste ušetřili.

Přejeme hodně štěstí, ať vám letošní účet za plyn a elektřinu nepodlomí kolena!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu