Steampunková elegance či popart ve vintage stylu? Jak si zařídit svou domácnost

Co vlastně znamená, když se řekne vintage design? Vintage zahrnuje celou řadu stylů, které pokrývají dlouhá desetiletí a nejrůznější žánry. V tomto článku vás seznámíme s některými z nejpopulárnějších stylů, abyste si mohli sami vytvořit staromódní vzhled s autentičností a důrazem na detaily.

Průvodce vintage designem

Styl snadno sami reprodukujete při vytváření interiéru svého domu či bytu. Pro udržení vzhledu a stylu vintage designéři často kombinují prvky „staré“ s modernějšími designovými funkcionalitami. A právě tato rovnováha mezi staromilským a moderním stylem vytváří vintage, přitom ale rozhodně není zastaralá!

Jak identifikovat styl

Každý má jinou představu o tom, co vypadá „staré“, ale vaši perspektivu ovlivňuje především to, kdy jste se narodili. Způsob, jakým něco vnímáte jako „staromódní“, je podmíněn třemi faktory – nostalgií, vnímáním věku a vizuálním stylem.

Nostalgie

Pokud jste se narodili v 80. letech, může mít tato dekáda pro vás nostalgičtější kvalitu, protože jste byli dětmi. Když jste se narodili v 70. letech, tato éra se vám bude zdát mnohem emotivnější. Mnoho současných značek si uvědomilo sílu „nostalgického marketingu“. Všimněte si například, jak značky, které se nyní zaměřují na tisíciletý trh, hledají styly designu v 80. a 90. letech. Pokud jste milovali nošení sametového obojku kolem roku 1995, pravděpodobně si ho znovu koupíte za 20 let.

Stárnutí

Druhým faktorem, který vám pomůže identifikovat styl vintage, je vnímání stáří. Čas má nepochybně vliv na to, jak se věci jeví. Podívejte se na lesklý moderní digitální tisk a odhadnete, že je nedávno vyrobený. Starší tisk, podle pixelace a matnější barvy, umístíte do 50. či 60. let. Tisk se zažloutlými, zvlněnými okraji a známkami poškození vypadá ještě starší, zhruba 19. nebo začátek 20. století. Dnes již snadno replikujeme vzhled procesů stárnutí a design je téměř autentický.

Grafický design

V mnoha ohledech vintage grafický design, jak ho známe dnes, je ovlivňován viktoriánským stylem a vyvinul se do souvisejících stylů, jako je Industrial, Steampunk a Hipster. Ozdobené okraje, patkové písmo a rušné textové rozvržení se přímo inspirují 19. stoletím. „Letterpress“ je jednou z nejstarších tiskových technik, kdy se pomocí metody reliéfního tisku vytváří rytý barevný efekt. Jeho přitažlivý a ručně provedený vzhled z něj dělá skvělý základ pro rozvržení ve stylu vintage.

Steampunk a retrofuturismus

Steampunk je vztah viktoriánské éry, která se inspirovala industrializací a technologiemi 19. století, k prvkům sci-fi a post-apokalyptickým kulturním odkazům. Použití prvků steampunku v grafickém designu umožňuje designérům dát mistrovský nádech stylu vintage. Navodit jakýkoli design typu steampunk snadno pomohou kolečka strojů, mechanismy hodinových strojků, pára, kovové textury a bohaté barvy.

Pop artový vintage styl

Když pomyslíte na retro, můžete si v hlavě představit styl designu 50. let. Takzvaný „Mid-Century Modern“ je termín používaný historiky designu pro popis výrazného stylu, který byl neuvěřitelně populární v 50. a 60. letech nejen v designu, ale i architektuře. Propojení s moderním uměním poloviny století vytváří styl pop art, který dává „retro“ popkulturním snímkům jedinečný vtipný nádech.

Vytvořte si vlastní vintage

Ve svých vlastních interiérech můžete odkazovat na styl pomocí grafických efektů upřednostňovaných populárními umělci jako jsou Andy Warhol či Roy Lichtenstein, používat barvy, koláže a efekty pixel-dot. Nebo se můžete inspirovat jakýmkoli jiným stylem, ať už jde o gotiku, baroko, Art Nouveau, Art Deco či Bauhaus.

Pro vintage a jeho konkrétní podoby neexistují žádná omezení! A paradoxně, už vůbec ne omezení časová!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu