Co nejčastěji způsobuje požár v domácnostech? Pozor dávejte hlavně na kuchyň

Oheň je rychlý. Vaši domácnost může zničit za méně než 3 minuty, a pokud jste uvnitř usnuli, riziko je i pro váš život obrovské. Ideální je namontovat kouřové senzory a mít po ruce prostředky pro boj s ohněm!

Jaké jsou statistiky?

Podle průzkumu provedeného společností Furnace Compare v USA se většina lidí domnívá, že největším zdrojem požárů jsou elektrické poruchy. V minulosti možná poruchy elektriky způsobily velké množství požárů, ale dnes jde o pouhých 10 % všech případů. Elektrické systémy či jističe jsou nyní už velmi bezpečné. Dalším výsledkem průzkumu bylo zjištění, že 62 % lidí a rodin má domácnost vybavenou hasícím přístrojem.

Ďábelská kuchyň

Ve skutečnosti polovina požárů v našich domovech začíná v kuchyni, ačkoli si lidé myslí, že problémy s kuchyňským zařízením způsobují požár ve 12 % případů. A to je hodně velký rozdíl v číslech! Národní asociace pro ochranu před ohněm (NFPA) oznámila, že požáry při domácím vaření dosahují vrcholu během vánočních svátků. Jen v loňském roce zaplatily pojišťovny v USA za vznik požárů při vaření přes 118 milionů dolarů. To už je pádný důvod, proč by každá kuchyň měla mít hasicí přístroj.

Nenechávejte kuchyň bez dozoru

Je opravdu překvapující, kolik lidí nechává kuchyň bez dozoru. Podle NFPA třetina lidí, kteří zemřeli v důsledku požárů v kuchyni, spala! Proto se vždy raději dvakrát ujistěte a překontrolujte, že máte sporák i troubu vypnuté. Pokud můžete, nevařte, když jste unavení, abyste zabránili nechtěnému zanechání kuchyňského vybavení bez své plné pozornosti.

Nebezpečné přímotopy

Podle NFPA jsou dalším velkým nebezpečím přímotopy.

  • Hlavním faktorem vzniku požáru v domácnosti (54 %) bylo použití zařízení příliš blízko u věcí, které mohou snadno vzplanout, jako je oblečení či ložní prádlo.
  • Dalším důvodem (27 %) bylo selhání zařízení.
  • 86 % všech úmrtí lidí během požáru se týkalo přenosných radiátorů.
  • A téměř polovina požárů v souvislosti s vytápěním (48 %) se stala v prosinci, lednu a únoru. Nikdy tato zařízení nenechávejte zapnutá, pokud opouštíte místnost!

Letos už to nestihnete, ale příští rok na Vánoce přidejte do svého nákupního seznamu hasicí přístroj. Není to nejlepší vánoční dárek, ale pod stromek se z důvodu bezpečnosti náramně hodí.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu