Stěhujete se z chytré domácnosti? Zvažte, zda s sebou vzít inteligentní domácí zařízení, nebo je nechat na místě

Prodáváte svůj chytrý byt nebo dům? Při prodeji byste měli zvážit ponechání některých nainstalovaných inteligentních zařízení. Vašemu domovu to sice nepřinese takovou přidanou hodnotu jako stavební úpravy, ale můžete tak velmi urychlit prodej nemovitosti. Než uvedete svůj inteligentní dům na trh, promyslete také případné úpravy zařízení, která zůstávají na místě. Zde je několik tipů, jak chytrý dům připravit, aby nalákal co nejvíce potencionálních kupců.

Ukažte, co prodáváte

Pokud inteligentní zařízení doma nemáte, určitě do nich neinvestujte před prodejem. Hodnotu vašeho domova to totiž nezvýší. I když, stejně jako aktualizace základního příslušenství, přidání několika automatizovaných pomůcek může pomoci prodat domov rychleji. Většina makléřů a agentů souhlasí s tím, že malá inteligentní technologie v domě může pomoci zefektivnit prodej. Národní asociace realitních kanceláří zjistila, že o chytré technologii se zajímalo více než 40 % klientů.

Co můžete přidat

Nemusíte se například potýkat s inteligentním detektorem kouře. Zařízení pro detekci kouře stojí 1.000 korun. A určitě takové vylepšení nemůžete přidat na seznam „absolutních upgradů“. Použití inteligentního spínače může pomoci ukázat, jak vypadá dům s osvětlením připojeným k Wi-Fi. Pokud se rozhodnete, že chcete investovat do inteligentních domácích technologií, zvažte automatizované inteligentní žaluzie nebo zařízení, jako jsou pračky a sušičky připojené k Wi-Fi.

Vyberte dobrého realitního agenta

Ujistěte se, že agent předvádějící váš dům ví, jak inteligentní zařízení používat. „Jakékoli zvláštní vlastnosti domu mohou pomoci zvýšit zájem o jeho koupi, zejména funkce inteligentních domů osloví širokou škálu kupujících,“ uvedla Lautz. Realitní agent může použít techniku ​​jako prodejní „trik“, pokud ji ovšem sám umí užívat. Jinak je pravděpodobné, že chytré příslušenství může zůstat zcela nepovšimnuto.

Ponechte zařízení jen do doby prodeje

Dá se udělat také malý „podvod“. Inteligentní prvky ponechte v domově, dokud se neprodá a vy si všechna zařízení neodvezete. Váš agent si musí být výslovně vědom, že chytré spotřebiče nejsou součástí prodeje. Ale celá nemovitost vypadá lépe, a určitě podporuje prodej a cenu, za kterou prodáváte.

Ztlumte všechny otevřené mikrofony

Pokud plánujete používat inteligentní displeje nebo inteligentní reproduktory pro představení toho, co dům dokáže, když do něj kupující vloží vlastní inteligentní prvky podporované Google Assistant nebo Alexa, nezapomeňte ztlumit mikrofony a chránit kamery. Nebo je nechte v režimu offline.

Odpojte zařízení od přidružených účtů

Před zabalením posledního chytrého spotřebiče zrušte nebo změňte nastavení účtu. Zařízení můžete smazat i ručně v příslušné aplikaci, aby již nebyla přidružena k vašemu účtu. Chcete-li odstranit zařízení z účtů Google, Amazon nebo Apple, účet zcela odeberte. Nedělejte si starosti s opětovným spárováním. Je mnohem snazší začít od nuly, než procházet jednotlivými zařízeními a zajistit, že již nejsou spojena s původním domovem.

Je to trochu komplikovanější než prodej „hloupého“ domu, ale má to své výhody!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu