Myslíte si, že se v zimě nemusíte o zahradu starat? Není to sice tak náročné jako po zbytek roku, ale pozornost byste jí věnovat měli

Zima může vaši krásnou zahradu pěkně poničit. Postarejte se o to pomocí tipů, které si můžete přečíst v tomto článku. Pokud se budete o svou zahradu starat i v této chladné sezoně (ačkoli nejsou hluboké mrazy ani hromady sněhu), můžete ji výborně připravit na jaro a léto. Zaměřte se na to, co můžete udělat právě teď hned!

Odstraňte zbytky starých rostlin

Vyčištění zahrádky od všech odumřelých a hnijících rostlin je jedním z nejlepších způsobů, jak udržet zahradu zdravou. Odstranění starých rostlin, i těch, které ještě nejsou v rozkladu, účinně zabrání šíření plísní, škůdců a chorob. Na jaře si stoprocentně budete pochvalovat, že jste to udělali, protože se škůdci začnou rychleji šířit, a vy před nimi budete mít náskok! Kromě toho odumřelé rostliny skvěle využijete na kompost – právě tyto hnijící kusy přidávají do hlíny potřebnou organickou hmotu.

Zimní prořezávání

Prořezávání pomáhá odstranit mrtvé části rostlin tak, aby se podpořil růst větších výhonků pro nadcházející růstové období. Na konci zimy a na jaře musíte prořezávat podzimní a letní kvetoucí keře a stromy. Také byste měli ořezat listnaté dřeviny pro jarní růst, protože mnoho z nich je v zimě neaktivních. A jelikož větve nezakrývají žádné listy, snadno uvidíte místa, kde je potřeba zasáhnout. Hlavní je odstranit suché větve a uvolnit místo pro růst nových výhonků.

Naučte se pěstovat cibulky

Cibule, včetně narcisů a tulipánů, se sázejí brzy v zimě, protože před tím, než začnou zkraje jara kvést, potřebují dostatek času na aklimatizaci. Cibulkám rostlin dopřejte dostatek chladných teplot, jenž posléze urychlí jejich kvetení. Cibule s výsadbou na podzim naopak nejprve namočte do horké vody na 12 hodin, a teprve pak je zasaďte.

Pomocí těchto tipů připravte svou zahradu na další zahradnické období. Uvedené rady vám nakonec pomohou “zvýšit výnosy“, respektive zesílí skvělý estetický dojem, a pomohou vám udržet zahradu krásnou na jaře i v létě!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu