Jak si rozvrhnout kuchyň? Pokud nechcete, aby většinu prostoru zabíraly různé, byť praktické doplňky a skříňky, zkuste jiné řešení

Když se pečlivě podíváte na svou kuchyň nebo si ji přeměříte, možná zjistíte, že většinu zabírá vnitřek instalovaných skříněk. Nebo se vám kuchyň zdá malá, protože na kuchyňské desce stojí odšťavňovač, mixér, mlýnek na maso a jiné věci. Nejde jen o to, že kuchyň vypadá malá, ale ono tam opravdu není místo! Mnohem hezčí a praktičtější je prostor trochu uvolnit a některé věci přesunout jinam, třeba do spíže na chodbě nebo do sklepa.

Skryjte věci, které nepoužíváte často

Kuchyňské skříňky, nebo ještě lépe spíž, se skvěle hodí pro věci, které nepoužíváte často. Toustovač, mixér, formičky na muffiny… takové a podobné věci můžete odložit na delší dobu a klidně mimo kuchyň. Samozřejmě pouze tehdy, když si každé ráno neopékáte toustový chleba a nemixujete jogurt s ovocem! Určitě najdete mnoho jiných věcí, díky kterým si kuchyňský prostor uvolníte.

Proměňte kuchyni v umělecké dílo

Koření můžete mít schované v krabičkách ve skříni, ale proč ho nevystavit? Poličky i s dózami pro jednotlivé druhy koření, kypřící prášek, prášek na přípravu želatiny nebo i sypané čaje vypadají na zdi moc pěkně, a navíc můžete mít poličky téměř po celé zdi, je-li to potřeba.

Vyhoďte duplikáty

Určitě máte několik metel na šlehání, různých měchaček, sítek, struhadel a dalších důležitých věcí, které se vám začaly hromadit, protože nově zakoupené kousky přidáváte k těm stávajícím, aniž byste je vyhodili. Přitom, ruku na srdce, kolik struhadel používáte? Nemluvě o tom, kdy za vás strouhání provádí kuchyňský robot! Zhodnoťte, co máte, a rozhodněte se, zda opravdu potřebujete více než jednu sadu odměrek, lisů na česnek nebo otvíráků.

Každá věc má své místo

Kuchyň často láká k odkládání věcí. Po vstupu do bytu, hned za chodbičkou, čeká kuchyňský prostor. Ale pozor! Není určen k odkládání tašek ani k třídění donesené pošty, je to pracovní plocha, která má být vždy připravena ke svému původnímu účelu. A stejné je to s používáním kuchyňských doplňků. Po použití není jejich místo na pracovní desce, ale na určitém místě ve skříňce. Když se vám v kuchyni věci nahromadí, ubírají prostor a určitě to není pěkné.

Seskupte podobné věci na jedno místo

Tento tip vám především usnadní hledání. Když máte ruce od těsta a potřebujete hledat, určitě to není ideální. Podobné věci položte prostě k sobě. Pokud budou na stejném místě, spokojení budou všichni uživatelé kuchyně, protože vždy budou mít přehled, kde, co je nebo kde to začít hledat. Navíc i tímto způsobem dokážete ušetřit prostor, protože věci budou srovnané, ne „rozhrabané“ neustálým hledáním.

Přemístění věcí v kuchyni vám ale musí technicky vyhovovat! Vytvořte kuchyň, která odráží vaše zvyky při vaření, a podle toho upravte prostor. Tento krok v důsledku zjednoduší vše!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu