Koupě nového bytu je velká investice, tak do ní vložte také svůj čas a vybírejte pečlivě. Na co si dát pozor?

Poté, co jste strávili nějaký čas v pronájmu, asi zvažujete, že přeci jen měsíc po měsíci vyhazujete peníze a že by bylo lepší investovat je do vlastního bydlení. Zejména pokud se chystáte koupit svůj první byt, máme pro vás „kontrolní seznam“ věcí, které byste si měli ověřit ještě před nákupem. Je důležité, abyste nenakupovali zbrkle, ale věnovali čas tomu, zjistit si o bytě a jeho okolí co nejvíce. Určitě se tak vyhnete některým nepříjemným překvapením!

První parametry nového bydlení

Rozhodněte se pro oblast, kde byt chcete koupit. To může vyžadovat strávit nějaký čas v dané čtvrti nebo si alespoň udělat nějaký průzkum. Promluvte si také s nezávislými odhadci a zkontrolujte nedávný prodej v této lokalitě. Určitě nespoléhejte se na radu současného majitele, stavitele nebo jeho agenta. Kupujete-li nový byt, potřebujete vědět, že hodnota dokončeného bytu bude odrážet to, co zaplatíte. Navštivte místa, která mají vámi požadované parametry a porovnejte si ceny prodeje.

Našli jste ten pravý byt?

Řekněme, že jste svůj vysněný byt našli. Teď je potřeba zkontrolovat spoustu důležitých věcí. Zjistěte si, zda se vybraná nemovitost nachází v blízkosti zařízení, která potřebujete. Například obchody, veřejná doprava, parky, nemocnice, školy, školky, tělocvičny a podobně. Jste-li hodně společenští, zvažte, zda je budova v blízkosti klubů, kaváren nebo jiných míst plných zábavy, určitě oceníte, že se po jejich návštěvě nemusíte trmácet domů příliš daleko.  

Co je ještě potřeba vědět

Váš život může ovlivnit míra projíždějícího provozu. Není vybrané místo příliš hlučné? Je dobré domluvit si prohlídku budovy ve večerních hodinách nebo během dopravní špičky, než nákup odsouhlasíte. Důležité může být také to, jak je budova stará a zda jsou v bytě zařízení, která budou pravděpodobně vyžadovat opravy nebo výměnu. Určitě doporučujeme, abyste si před rozhodnutím o koupi zajistili zprávu od architekta nebo inženýra o stavu budovy.

Bezpečnost a běžné poplatky

Zjistěte také, jaká jsou například bezpečnostní opatření a jak snadný je přístup do budovy cizím lidem. Zásadní je také vědět, jaké jsou v domě dodatkové poplatky. Mnoho lidí na tento aspekt ani nepomyslí, když si byt kupují. Budete platit například:

  • obecní daň
  • daň z nemovitosti
  • vyměřovací daň
  • poplatky za vodu
  • elektřinu
  • poplatky za výtahy
  • odvoz popelnic
  • poplatky za bezpečnost

Obvyklý je také poplatek za údržbu a vy musíte vědět, co je v něm zahrnuto a co ne.

Potřebujete mít kde zaparkovat?

Pokud je v budově nebo vedle ní parkování, poplatky za parkovací místo bývají obvykle oddělené. Jestliže využíváte auto, je to důležitá otázka. Musíte si zjistit, zda je v místě zajištěno parkování a zda (a kolik) za něj budete muset zaplatit. Informujte se u prodejce bytu, jestli vám vůbec nějaké parkovací místo bude k dispozici!

Vše záleží na vašem životním stylu. Možná jsme vás inspirovali k dalším otázkám, které si před koupí bytu budete chtít zodpovědět!

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu