Chcete pejska, se kterým bude zábava a který skvěle ochrání vás, vaši rodinu i váš majetek? Přečtěte si seznam nejvhodnějších adeptů

Pokud uvažujete o koupi hlídacího psa, dobře si rozmyslete, jaké plemeno zvolíte. Ideální hlídací pes je velký, nebojácný, atletický, ostražitý, loajální a velmi citlivý na výcvik. Hlídací pes nesmí být agresivní! Mezi ochranou a agresivitou je velký rozdíl. Pes musí být věrný vám a vaší rodině, být pozorný, velmi poslušný a vykazovat instinktivní ochranné chování (jako je štěkání na cizí lidi).

Efektivní hlídač

Efektivní hlídací pes dokáže zastrašit každého, kdo vstupuje nedovoleně na váš pozemek nebo od koho hrozí nebezpečí vám či vašim blízkým. V ideálním případě bude pes pronásledovat podezřelé osoby, aniž by jim ale ublížil. Mohou však nastat případy, kdy hlídač zaútočí na vetřelce, od kterého cítí velkou hrozbu. I proto je nejlepší nechat výcvik hlídacího psa v rukou profesionálů. Zejména tito psi se musí naučit poslouchat na slovo, aby nedošlo k nechtěnému útoku.

Výcvik „hlídače“

Pes musí mít přesně naučenou strukturu, pokud jde o jeho reakci na hrozby. Jinak můžete skončit v pěkných potížích, jestliže pes zraní nevinnou osobu. Hlídací psi často ani nepotřebují speciální výcvik, aby byli účinnými ochránci. Měli by však absolvovat výcvik poslušnosti, který je naučí na slovo porozumět základním příkazům. Jaká plemena psů mají nejlepší přirozené vlohy, aby se stala vašimi společníky i ochránci?

Akita

Akita je jedním z nejvěrnějších psů, jakého můžete v psím světě najít. Toto odvážné a ostražité psí plemeno má přirozenou schopnost nedůvěřovat cizím lidem. Vaše akita bude vždycky hlídat vás a vaši rodinu. Je to práce, kterou bere vážně a je schopná ji vykonávat s malým nebo i žádným výcvikem. Výcvik jen zdokonalí přirozené dovednosti psa. Důležitá je správná výchova a socializace, která pomůže předcházet zbytečné agresi.

Bullmastif

Loajální a statečný bullmastiff byl původně vyvinut myslivci, aby chránil jejich zvěř před pytláky. Skutečně velký psík už svým vzhledem zastrašuje každého vetřelce. Toto plemeno je však přirozeně láskyplné vůči své rodině, což z něj činí vynikajícího společníka. Bullmastiff je přirozený ochránce, který ale potřebuje výcvik, aby posílil své přirozené ochranné instinkty.

Cane Corso

Cane Corso je italské psí plemeno, které bylo historicky používáno jako hlídací pes, válečný pes a/nebo lovec. Velký pes s mohutnou a těžkou stavbou těla je sám o sobě velmi účinný při odvrácení potencionálních útočníků. Protože plemeno má přirozený instinkt pro ostrahu, výcvik se musí soustředit na poslušnost a zmírnění jeho přirozených dovedností.

Dobrman

Dobrman má historicky špatnou pověst jako agresivní psí plemeno, ale pravda je jiná. Přestože je dobrman chován jako ochránce, je laskavý, poslušný, a dokonce až „praštěný“ při pobytu se svou smečkou, svou rodinou. Většina z nich odvádí skvělou práci při ochraně rodiny a majetku i bez formálního tréninku. Jeho schopnosti ale můžete pomocí správného výcvikového programu ještě dále rozvíjet.

Komondor

Pejsek známý svým vzhledem, bílými „dredy“, které hustě pokrývají celé tělo. Vypadá trochu jako obří mop na čištění podlahy. Nenechte se však jeho vzhledem zmást. Komondor je velký, silný a odvážný pracovní pes pocházející z Maďarska. Plemeno je láskyplné ke své rodině, ale je přirozeně výstražné vůči všem cizím lidem. Má přirozenou touhu chránit, kterou lze formovat pečlivým výcvikem. Pomůže i k tomu, aby se pes naučil adekvátně reagovat v různých situacích.

Rhodéský Ritgeback

Historicky lovecký pes je velmi loajální ke své rodině a má přirozené sklony ji ochraňovat. Jde o milující a ušlechtilé plemeno, které umí být i skvělým společníkem. Základní trénink poslušnosti je nezbytný pro vytvoření charakteru psa, ale není vhodný specializovaný výcvik na strážného psa, protože ten může zesílit přirozený instinkt k ochraně. Je důležitější, aby bylo plemeno vedeno k tomu, aby vás poslouchalo. Denní cvičení pomůže udržet vašeho psa šťastného a zdravého.

Rotvajler

Rotvajler je další plemeno, které má pověst agresivního psa. Ve skutečnosti může být velkým přítelem různých zábavných her, ačkoli je také zastrašujícím ochráncem. Když vám rotvajler důvěřuje, bude pravděpodobně vůči vám věrný a laskavý. Vůči cizím lidem je velmi podezřívavý, dokud se neprokáže, že žádné nebezpečí nehrozí. Toto plemeno je velmi tvrdohlavé a potřebuje socializaci, strukturu a pevný výcvik.

S těmito psími kamarády si užijete společnou zábavu vždy v absolutním bezpečí!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu