Zařizujeme dětský pokojíček. Na co se zaměřit, aby Vaše dítko bylo doma šťastné?

A je to tady! Vaše dítko, které bylo ještě před chvíli pouze ležícím miminkem, vyrostlo do věku, kdy si zaslouží svůj vlastní pokojíček. Jeho zařizování je důležitým milníkem nejen v životě samotného dítěte, ale logicky i jeho rodičů. Ti se tak smiřují s tím, že jejich dítě roste, neustále se vyvíjí a je čím dál více samostatné.

Jakmile tento den nastane i u vás, nelekejte se, že vás to zaskočí. Většina rodičů se prvně zalekne toho, jaký úkol před nimi najednou stojí.

Chtějí pro své dítě jen to nejlepší a není se tak čemu divit, že při zařizování pokojíčku nejdříve nevědí, co by v něm nemělo chybět, jak jej vymalovat a jak poskládat nábytek, aby se dítěti v pokojíčku líbilo a aby mu zároveň plnohodnotně sloužil.

Dětský pokojíček plní vícero funkcí

Nejdříve je potřeba si ujasnit, že dětský pokojíček musí plnit hned několik funkcí. Můžete si jej v hlavě rozdělit na několik částí podle toho, k čemu slouží.

Logicky je to místo pro spánek a odpočinek, kde nesmí chybět kvalitní postel a případně i menší gauč, na kterém může dítko během dne lenošit nebo jen tak polehávat. Pak je to místo pro hraní, které by rodiče neměli dětem upírat. Tam si můžete představit měkoučký kobereček, na kterém při hraní netlačí kolena, krabici na hračky nebo třeba stoleček a židličku, na němž se dá kreslit.

V pozdějším věku bude potřeba, aby pokojíček plnil i funkci učení a přípravy do školy, na kterou můžete myslet už od začátku a do pokojíčku tak pořídit stůl s židlí, případně nějaké poličky nebo knihovnu.

Základem je postel s kvalitní matrací

Nejdůležitější součástí dětského pokojíčku je jednoznačně postel. Jenže postel sama o sobě toho moc nezmůže – je to jen skořápka, která sice může krásně vypadat, ale kvalitní a plnohodnotný spánek vašemu dítěti nezaručí.

To udělá matrace, jejímuž výběru byste měli věnovat dostatek pozornosti. Správná matrace totiž dokáže rozložit dětskou váhu tak, aby nedocházelo k deformaci páteře. Samozřejmostí by měla být prodyšnost, aby v ní nevznikalo vlhko a netvořili se plísně.

Jaká podlahová krytina bude ideální?

Když se řekne podlaha v dětském pokoji, většina lidí si představí barevný koberec, který má veselý motiv. Celoplošný koberec je samozřejmě jednou z možností – výborně tlumí hluk, což oceníte především v případě, kdy bydlíte v paneláku. Navíc zajistí, že se dítko nesmekne a nebude mu zima.

Další alternativou je plovoucí podlaha, která vypadá dobře, snadno se udržuje a v případě, kdy ji zkombinujete s podlahovým topením, zajistí dítěti i příjemné teplíčko. Nevýhodou je, že klouže a je tady potřeba dítěti pořídit protiskluzové ponožky nebo bačkory s protiskluzovou podrážkou.

Místo na hraní pak můžete vyřešit pořízením menšího kusového koberečku, který zajistíte protiskluzovými podložkami.

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu