Ačkoli tu jaro ještě není, o jarní renovaci domu je dobré přemýšlet už teď. Zvažte, co a jak udělat, aby investice byly co nejnižší a návratné

Ačkoli letos zima nebyla příliš studená, určitě bude dlouhá a chladné počasí ještě může přijít. Nicméně, kdo je připraven, není zaskočen, a tak se můžete začít nad nutnými jarními renovacemi vašeho domu klidně zamýšlet už teď. Jde o to, aby renovace a rekonstrukce byly co nejméně finančně náročné, případně aby se vám zajistila návratnost investovaných peněz.

Proč na jaře?

Renovace na jaře jsou skvělým způsobem, jak omladit váš domov v době, kdy se i příroda probírá do své mladé podoby. Zimní počasí může způsobit zpoždění při přepravě materiálu, vystavit interiéry nárazům studeného vzduchu, a obecně je nepříjemné pracovat za nepřízně počasí. Jaro přináší mnohem lepší pracovní podmínky. Zejména uvažujete-li o exteriérových projektech, je nejlepší začít na jaře, aby se poškozená tráva, keře a rostliny zotavily a znovu dorostly, jakmile úpravy dokončíte.

Nejlepší projekty naplánujte postupně

Některé inovace jsou náročnější a finančně nákladnější, ale pokud jde o renovace zásadní, musíte chtě nechtě začít u nich. Strukturální problémy a hydroizolace by měly být vždy na začátku seznamu, než začnou jiné projekty. Nemá smysl vkládat novou koupelnu na pokřivenou podlahu nebo nechat poškodit novou místnost protékající střechou.

Dokončete nejnižší prostory v domě

Majitelé domů s nevyužitými suterénními prostory možná budou chtít zvážit jejich dokončení. Velký nedokončený prostor lze výborně upgradovat na novou ložnici, kancelář nebo obývací pokoj a jde o vysoce návratnou investici. A opět. Začínáte ve spodní části domu, takže ostatní renovace a rekonstrukce ve vyšších patrech by měly navazovat, nikoli se nechat poničit tím, že pod nimi budou probíhat stavební práce!

S venkovními projekty začněte vždy na jaře

Inovace, jako je přestavba terasy či balkonů a obnova stávajících, jsou na jaře populární a potřebné projekty. Zimní počasí může samo o sobě povrch terasy nebo balkonu dále poškodit a lakování na jaře vám umožní užívat si venkovních ploch celé léto. Možná také zvažujete terénní projekt. Modernizace exteriéru pomocí materiálů z tvrdého kamene či cihly vytváří okamžitou vizuální přitažlivost. Když navíc na jaře porostou keře, stromy a další rostliny, exteriér se jen skvěle doladí.

Získejte dodavatele a materiály s dostatečným předstihem

Všechny projekty renovace domů zahrnují více fází a spoustu času, takže čím dříve začnete plánovat, tím budete připravenější. Zajištění dodavatele nebo projektového manažera, zdrojových materiálů a designových prostor vyžaduje čas, což znamená, že plánování by mělo začít až několik měsíců předem. A navíc! Pokud projekt vyžaduje povolení, musí být předložen dlouho před zahájením stavby, aby byl včas schválen!

Vyhněte se hororovým příběhům

Když dáte svůj domov k renovaci do rukou někoho jiného, měl by být opravdu spolehlivý a kvalifikovaný. Všichni jsme slyšeli hororové příběhy o špatných dodavatelích, kteří používají během stavby různé „zkratky“ nebo si účtují dvojnásobek původního odhadu. Nezapomeňte dodavatele požádat o reference a udělat si průzkum, než něco podepíšete nebo zaplatíte! Při plánování projektu si přesto nezapomeňte zřídit pohotovostní fond, který pokryje neočekávané problémy a náklady.

Zvažte návratnost investic

Při renovaci domů je klíčovým faktorem návratnost investic. I když v blízké budoucnosti neplánujete svůj dům prodat, měli byste zvážit, jak může projekt obnovy ovlivnit hodnotu vašeho domu. Rekonstrukce kuchyní a koupelen jsou vždy na prvním místě v projektech na zlepšení domova a nabízejí nejlepší návratnost investic. Přidání izolace do oblastí, kde je nedostatečná nebo žádná, je vždy dobrá investice, protože díky ní se váš domov stane energeticky méně náročný, a tudíž levnější.

Nemusíte zbourat vše

Nemusíte jen bourat zdi nebo stavět přístavbu, abyste dosáhli velkých výsledků. Drobné vylepšení v designu a dekoraci může učinit váš domov funkčnější, příjemnější a pohodlnější. Aktualizace vodovodních armatur, svítidel či výběr nových dveří a skříní může výrazně zlepšit vzhled místností. Renovace zastaralých nebo opotřebovaných podlah je skvělou a návratnou investicí, protože může výrazně zlepšit vzhled a celkový dojem, kterým interiér působí.

Omezený rozpočet neznamená vždy projekty malého rozsahu

Existuje spousta projektů renovace domů, které můžete začít, i když pracujete s menším rozpočtem. Zvažte menší úpravy, jako je například nový nátěr a nová výmalba, instalace nových lišt, výměna kuchyňského zařízení a podobně. Pokud jste ochotni a schopni se s takovým druhem práce vypořádat sami, ušetřené peníze můžete směle použít na nákup hezčích povrchů a kvalitnějších materiálů.

Vždy se zkrátka ujistěte, že víte, co děláte, proč to děláte a kolik to bude stát. A pak už se můžete jenom těšit na příchod jara, až se do svého skvěle připraveného projektu pustíte!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu