Jak na udržitelné bydlení? Zkuste doma udělat pár úprav, které vašemu bydlení přidají i finanční hodnotu

Majitelé domů a bytů asi vždy přemýšlejí o způsobech, jak udržet hodnotu svého majetku. Ať už se jedná o renovace, běžnou údržbu nebo osvěžení interiéru, je důležité, aby každé rozhodnutí přineslo maximální návratnost investic. V dnešní době je nejlepším způsobem učinit udržitelná rozhodnutí a v jejich duchu provést renovace. Výběr ekologických možností je nejen skvělý pro zvýšení hodnoty vaší nemovitosti, ale také pomáhá snížit vaši „ekologickou stopu“. Jaká vylepšení můžete provést?

Terénní úpravy

Značná část hodnoty vašeho domu je vázána na stav pozemku. Například dobře udržovaný trávník pomáhá zlepšit vzhled domova, a přidání některých rostlin či květin může váš pozemek nejen zkrášlit, ale také pomoci ochránit jej před různými škůdci! Zeleň po obvodu domu dokáže přidat neobvyklou krásu, přidá pocit útulnosti a opečovávanosti. Vysaďte rostliny jako je levandule, měsíček či chryzantémy. Jsou nejen pěkné, ale slouží právě jako přírodní odpuzovače škůdců.

Modernizujte koupelnu

Rekonstrukce koupelny se často odkládá. Ale právě díky její renovaci dosáhnete nejen zvýšení její estetické hodnoty, ale ušetříte poměrně velké finance. Zde je návratnost investic více než jistá! Například díky nahrazení stávajícího příslušenství nízkoprůtokovými a energeticky účinnými alternativami ušetříte spoustu peněz, a ještě podpoříte ekologii. Můžete si také nainstalovat stmívací spínače, které pomohou snížit spotřebu elektřiny a velmi vám zpříjemní noční výlety do koupelny.

Využijte energeticky efektivní spotřebiče

Energeticky účinné spotřebiče jsou dlouhodobou investicí, která je skvělou cestou k udržitelnosti vašeho domova. Vysoce účinné podložky mohou každoročně zabránit úniku stovkám litrů vody a přechod na lepší chladničky, svítidla a sušičky může snížit spotřebu energie až na polovinu! Vyměňte staré vodiče, zlepšete izolaci, inovujte těsnění v oknech a modernizujte svítidla i další energeticky náročná zařízení. Tato investice se na 100 % vyplatí!

Věnujte pozornost kobercům

Podlahy jsou často přehlíženy, přesto i ony potřebují péči a jsou vhodným způsobem, jak celkově vylepšit domov. Koberec například tlumí zvuk, ale také pomáhá regulovat teplotu v místnostech. Vrstvy izolace udržují konzistentní teplotu jak v létě, tak v zimě, což opět výrazně sníží účty za energie. Když vybíráte koberec, ujistěte se, že je označen jako přírodní, ekologický nebo netoxický. Koberce vyrobené z přírodních vláken totiž neprodukují chemické látky a jsou mnohem šetrnější k životnímu prostředí!

Renovace domácnosti na udržitelnou nemusí být vidět na první pohled. Pravda ale je, že kromě hodnoty, kterou vytváříte pro životní prostředí, neustále zvyšujete také hodnotu nemovitosti!

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu