Začátek podzimu: Poradíme vám, jak na sušení ovoce

Podzim s sebou přináší také období, kdy dozrávají jablka, chodíme na houby, trháme švestky – zkrátka doba přímo ideální na to, abychom své zásoby nasušili. Sušení je totiž způsobem, jak můžete zachovat vitamíny ve všem, co máte rádi, na zimu.

Sušení ovoce, hub či zeleniny je zde s námi už dlouhá léta. Zatímco v současnosti má většina z nás doma k dispozici vlastní sušičku na ovoce a zeleninu (a zbytek používá třeba troubu), dříve existovaly dokonce obecní sušárny, kde si každý nasušil to, co potřeboval. Vše, co zpracujete tímto způsobem, vám vydrží bez problémů i několik dlouhých měsíců – navíc vitamíny, minerály a vláknina v nich zůstanou zachovány.

Zdroj: Freepik

Co můžete sušit? Téměř cokoliv!

V sušičce můžete usušit do zásoby téměř vše, co vás jen napadne. Ačkoliv mezi nejoblíbenější patří sušená jablka, hrušky, švestky a houby. Někteří si pak suší i kořenovou zeleninu, nať do polévky nebo rajčata. Věděli jste ale o tom, že si doma můžete nasušit také bylinky nebo maso? Obzvlášť sušené maso je velmi oblíbené, v obchodech, kde si jej můžete koupit v malém pytlíčku, je však velmi drahé.

Čtěte také: 5 překvapivých věcí v kuchyni, které možná nepoužíváte zcela správně. Proč?

Proč mít doma vlastní sušičku?

Velkou výhodou sušiček, které jsou v současnosti na trhu, je možnost udržení stabilní teploty uvnitř během celého procesu sušení. Vy na ní nastavíte vše potřebné, potom si můžete jít dělat, co chcete. Velkou výhodou je fakt, že nemusíte u sušičky stát a hlídat ji. V sušičce můžete kromě ovoce a zeleniny sušit také domácí těstoviny, ořechy, koření. Vyrobit si můžete také různé čaje – jak ovocné, tak i bylinkové.

Jak na sušení ovoce a zeleniny

U většiny sušiček si můžete sami nastavit požadované teploty, případně si vybrat z přednastavených programů. Na sušení bylinek je ideální teplota kolem 35°C, ovoce a houby sušte v rozmezí 55 až 60°C. Maso potřebuje 70°C, zatímco zelenina kolem 50 až 55°C. Každá potravina se suší jinak dlouhou dobu, nejdéle budete sušit ryby a maso.

Nepřehlédněte: Nové koťátko v domácnosti? Víme, jak se na něj můžete připravit

K sušení používejte pouze zralé ovoce a zeleninu – nikdy ne přezrálé, viditelně poškozené či napadené plísní a hnilobou. Sušit můžete jak sladké ovoce, tak i kyselé či méně sladké plody. Díky procesu sušení se přírodní aroma koncentruje a v konečném výsledku bude chuť v porovnání s původním čerstvým stavem výraznější.

Sušit byste měli plody, které budou pečlivě omyté, osušené a nakrájené na plátky. Jednotlivé kousky by se neměly na tácu překrývat. Usušené houby budou tvrdé a křehké stejně jako zelenina, ovoce by mělo být pružné. Vše usušené nechte hodinu vychladnout (ne déle, jinak nasají vodu ze vzduchu) a poté dejte ihned do vzduchotěsné nádoby. Plody vydrží zhruba 1 až 2 roky.

Jak na skladování sušených potravin

Jak jsme psali již v úvodu, sušené potraviny vám mohou vydržet bez problému i dlouhé měsíce – ale to jen za předpokladu, že je budete skladovat tak, aby se k nim nedostal vzduch s vlhkostí. Ideální jsou proto uzavíratelné sklenice a nádoby. Použít můžete i sáček, musíte jej však zavázat a umístit do chladu. Díky tomu zamezíte problému s tím, že by vám mohlo vše, co byste nasušili, zplesnivět. Pokud dodržíte veškerá skladovací pravidla, můžete potraviny konzumovat zhruba jeden rok, než si nasušíte další.

Autor: Nikola Zatloukalová
zavřít reklamu