Mnozí znalci vína se shodují, že víno může chutnat různě v závislosti na typu použité sklenice. Ať už používáte úzkou flétnu se stopkou na šampaňské, klasickou skleničku na červené víno nebo některou z moderních skleniček na víno bez stopky, měla by být jiskřivě čistá. Jak toho docílit?
Jak často čistit sklenice na víno
Všechny sklenice by se měly samozřejmě umývat po každém použití. V ideálním případě byste si měli sklenici umýt nebo si najít novou též pokaždé, když přecházíte mezi jednotlivými druhy nebo ročníky vína.
Sklenice by se měly mýt alespoň jednou ročně, a to i v případě, že jsou uloženy v uzavřené skříni, aby se odstranil prach a znečištění, které by mohlo mít negativní vliv na sklo.
Ruční mytí versus myčka
Skleničky na víno doporučujeme mýt ručně, abyste je ochránili před drsnými čisticími prostředky a poškrábáním. Pokud se rozhodnete použít myčku, vkládejte sklenice do horního stojanu vždy s dostatečným odstupem. Neměly by se dotýkat.
Pokud jsou pro horní stojan příliš vysoké, zkuste jej upravit nebo použijte spodní stojan, ale nedovolte, aby se sklenice dotýkaly talířů nebo příborů. Použijte šetrný cyklus sušení. Sklenice vyjměte, dokud jsou ještě vlhké, a každou z nich ručně osušte utěrkou, která nepouští vlákna.
Při mytí čerstvě použitých sklenic na víno naplňte dřez nebo plastovou vaničku teplou vodou a přidejte jen kapku nebo dvě prostředku na mytí nádobí. Dno vyložte gumovou podložkou nebo utěrkou, abyste zabránili odštípnutí nebo poškrábání od dřezu. Na sklenice na víno nikdy nepoužívejte abrazivní houbičku ani abrazivní čisticí prostředky.
K mytí sklenic používejte nylonovou drátěnku nebo kartáč na sklenice. Zaměřte se na okraj a vnitřek sklenice. U sklenic s jemnou stopkou držte sklenici jednou rukou pevně za misku a druhou rukou ji myjte.
Správné oplachování a sušení
Sklenice na víno je po ručním umytí nutné opláchnout. K oplachování vždy používejte teplou vodu, nikdy ne studenou nebo horkou. Voda na oplachování by měla mít stejnou teplotu jako voda na mytí, aby se zabránilo prasklinám ve skle způsobeným extrémními změnami teploty.
K osušení sklenic použijte nejlépe utěrku z mikrovlákna, která nepouští vlákna. Opět jednou rukou pevně držte sklenici a utěrkou osušte misku, stopku i podstavec sklenice.
Jak odstranit zákal a odolné skvrny
Pokud jste nechali sklenice ležet přes noc s trochou červeného vína na dně, může to způsobit poměrně odolné skvrny. Jak je odstranit? Naplňte misku určenou do mikrovlnné trouby asi do poloviny vodou a zahřívejte ji v mikrovlnné troubě, dokud se nezačne vařit. Do vody vložte láhev bílého destilovaného octa a nechte ji asi pět až deset minut zahřát.
Teplý ocet nalijte do misek sklenic nebo naplňte plastovou vaničku octem a sklenice do ní ponořte. Nechte namočené přibližně hodinu. Po namočení vydrhněte dno kartáčem na sklenice nebo vidličkou zabalenou v utěrce z mikrovlákna. Poté sklenice umyjte, opláchněte a osušte jako obvykle.
Pokud skvrna zůstává, naplňte sklenici na víno do poloviny teplým octem a přidejte jednu lžičku jedlé sody. Dojde k šumění, chemická reakce mezi octem a jedlou sodou pomůže skvrnu od vína uvolnit. Když šumění ustane, sklenici jemně vydrhněte kartáčkem a poté ji umyjte jako obvykle.
Stejné namáčení v teplém octu odstraní též jakýkoli film, který na sklenicích zůstal ze zbytků čisticích prostředků, otisků prstů nebo jiném znečištění. Neodstraní však škrábance nebo „poleptání“, které vznikly v důsledku opakovaného mytí sklenic v tvrdé vodě.
Zdroj: winemag.com, masterclass.com