K létu neodmyslitelné patří čerstvé ovoce a zelenina. Mnoho z nás chce alespoň jeho část uchovat i na podzimní a zimní měsíce, a tak z něj připravujeme nejrůznější marmelády, kompoty či jiné zavařeniny. Ať už se rozhodněte pro jakýkoli způsob zavařování, pro to, abyste s jeho výsledky byli spokojeni, je důležité zavařovat v čistých sklenicích. Sterilizované sklenice a víčka jsou totiž nezbytné pro to, aby zavařeniny vydržely tak, jak si představujete. V opačném případě může hrozit to, že vaše snaha, čas i energie, kterou do zavařování věnujete, vyjde naprázdno. Zavařeniny se začnou kvůli nedostatečně vyčištěným sklenicím či víčkům brzy kazit. Jakými způsoby sklenice před použitím snadno a účinně sterilizovat?
Sterilizace sklenic v troubě
Tato metoda je velmi osvědčená a zaručuje, že vaše sklenice budou zcela čisté, bez jakýchkoli bakterií a dalších choroboplodných zárodků, které by v budoucnu mohly způsobovat problémy. Stačí si předehřát troubu na přibližně 130°C. Nepodléhejte pokušení použít vyšší teplotu, protože hrozí rozbití skla. Nejprve umyjte sklenice a víčka v teplé vodě se saponátem. Poté je dobře opláchněte, ale neutírejte. Uspořádejte sklenice na plechy s pečicím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Sklenice sterilizujte po dobu dvaceti minut.
Zatímco jsou sklenice v troubě, vložte víčka do hrnce s vodou a vařte rovněž přibližně dvacet minut. Do teplých sklenic následně nalijte džem či jinou zavařeninu. Nikdy nenechávejte sklenice před použitím příliš vychladnout, protože následně hrozí jejich roztříštění. Pokud takto chcete sterilizovat sklenice s gumovým těsněním, je nejlepší před umístěním do trouby gumové těsnění odstranit a vyvařit ho ve vodě.
Sterilizace sklenic v myčce
Myčka na nádobí je rovněž velmi účinným pomocníkem pro sterilizování sklenic určených na zavařeniny, stačí je zapnout na maximální teplotu nebo alespoň 70°C. Výhodou je, že do myčky můžete kromě sklenic dát i víčka. Nechte myčku proběhnout celým mycím i sušícím cyklem, aby byly sklenice a víčka suché a ještě horké, když je vyndáte.
Sterilizace sklenic v mikrovlnce
Sklenice nejprve umyjte obvyklým způsobem saponátem, opláchněte, ale nechte je trochu vlhké. Následně je vložte do mikrovlnky a ohřívejte přibližně 45 sekund na plný výkon. Teplé sklenice opět co nejdříve naplňte. Tento způsob samozřejmě nelze používat pro sklenice s kovovými uzávěry nebo pro kovová víčka. Ta se musí sterilizovat ve vroucí vodě.
Několik rad na závěr
Před použitím jakékoli z těchto tří metod sterilizace se nejprve ujistěte, ze sklenice, které chcete použít, nejsou naprasklé, neboť vysoká teplota by následně mohla způsobit jejich roztříštění. Rovněž nepoužívejte víčka, která jsou částečně zrezivělá.
Zdroj: thespruceeats.com