6 chyb, kterých se často dopouštíme při grilování

Letní měsíce jsou pro mnoho lidí spojeny s grilováním. Je to způsob, jak snadno, rychle a originálně připravit rozmanité pokrmy pro naši rodinu i přátele. Grilovat se dá nejen na zahradě rodinného domu či na chatě, ale také na balkoně či terase v bytě. I když se na první pohled zdá, že na grilování není nic těžkého, přesto existují určité chyby, kterých se mnoho z nás mimoděk dopouští a které mohou mít negativní vliv na výsledek. Které to jsou?

Příliš časté otevírání víka

Neustálé otevírání horní části grilu a kontrola toho, co připravujeme, je častou chybou, které se dopouští mnoho z nás. Nezapomínejte, že gril je jako trouba a při každém otevření víka uniká teplo a teplota výrazně klesá.

Příliš brzké přesouvání a obracení masa

Jakmile se maso dotkne grilovacího roštu, nechte ho lidově řečeno být, už s ním nehýbejte. Maso, hamburgery, ryby i další pokrmy potřebují čas. Jakmile se „odlepí“ od grilovacího roštu, znamená to, že jsou připraveny k otočení.

Grilujete maso ihned po vyndání z ledničky a po grilování ho nenecháte odpočinout

Vyndejte maso z lednice alespoň půl hodiny před grilováním, pomůže vám to předejít problému, že na povrchu bude maso hotové, ale uvnitř ještě nikoli. Po grilování počkejte s podáváním přibližně pět minut, maso bude křehčí a šťavnatější.

zdroj: pixabay.com

Nezjišťování teploty

Často se stává, že při grilování špatně odhadneme „propečenost“ pokrmu. Je snadné předpokládat, že především maso je hotové, neboť bylo na grilu po doporučenou dobu nebo protože jeho povrch je opečený. Pokud se chcete problémům s nedopečeností vyvarovat, použijte potravinářský teploměr. Při jeho vkládání dbejte na to, abyste ho vložili do nejsilnější části masa.

Grilování zeleniny

Při grilování potravin jako je zelenina, je důležité nenakrájet je na příliš na malé kousky. Kousky malých rozměrů buď snadno propadnou roštem, nebo se příliš rychle upečou. Pamatujte si rovněž, že ne všechna zelenina se griluje stejnou rychlostí. Pokud chcete společně konzumovat různé druhy zeleniny, je zapotřebí je na gril přidávat postupně. Před grilováním je zeleninu též vhodné pokapat trochou olivového oleje.

Ztěžování si úklidu víc, než je nutné

Existuje několik různých věcí, které můžete udělat, aby bylo čištění grilu rychlé a snadné. Použijte sprej na grilování nebo extra panenský olivový olej a potřete jím před přípravou pokrmů rošty grilu. Zabráníte tak tomu, aby se vám grilované pokrmy přichytily, a i další „grilovací stopy“ budou mnohem méně výrazné. Gril rovněž vždy čistěte pomocí speciálního kartáče na grilování ještě horký. Pokud počkáte, až vychladne, bude jeho čištění trvat mnohem déle.

Zdroj: farmdrop.com, usatoday.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu