6 chyb, kterých se často dopouštíme při vaření rýže

Rýže je i v české kuchyni jednou z nejčastěji používaných ingrediencí. Vaříme z ní nejen samostatné pokrmy, ale často ji využíváme i jako přílohu. Mnoho z nás ji má rádo nejen pro její chuť, ale také proto, že její přípravu považujeme za velmi jednoduchou. S tím ale bohužel často souvisí i chyby, kterých se při jejím vaření dopouštíme. Které to jsou?

Neodměřujeme správně množství rýže a vody

Pokud při vaření rýže uplatňujete postup „od oka“ či „přiměřeně“, nemusí se vám to vždy vyplatit. Obecně se většinou uvádí, že na jednu osobu byste měli počítat s 80 gramy rýže. Jak určit správné množství vody? Potřebné množství rýže po odvážení nasypejte do hrnečku odpovídající velikosti a pak se řiďte poměrem na jeden hrnek rýže dva hrnky vody. V případě, že rýži podáváte jako přílohu k omáčkám, stačí jeden a půl hrnku vody.

Rýži před vařením neproplachujeme

Další častou chybou je to, že do vroucí vody nasypeme rýži rovnou z krabice či sáčku. Vzhledem k tomu, že rýže je kvůli škůdcům chemicky ošetřována, je vhodné ji ještě před vařením důkladně propláchnout ve studené vodě. Propláchnutím rýže se rovněž odstraní prachový škrob, který vzniká třením zrn v obalu. Méně škrobu znamená méně lepkavé rýže, což je žádoucí pro výsledek. Výjimkou mohou být rýže na rizoto, neboť pro správnou krémovou konzistenci rizota je škrob důležitý.

zdroj: freepik.com

Zacházíme se všemi druhy rýže stejně

I v našich obchodech se dnes nachází poměrně pestrá nabídka různých druhů rýže. Ty se liší zejména tvarem svých zrn. Typ rýže byste měli vždy přizpůsobit druhu pokrmu, který chcete vařit, například kulatější arborio rýže se hodí na rizoto, dlouhozrnná basmati rýže jako příloha k masitým a zeleninovým pokrmům. Kromě tvaru se jednotlivé druhy rýže liší i délkou vaření.

Rýži neustále kontrolujeme a mícháme

Pokud rýži nebudete připravovat v rýžovaru, měli byste věnovat pozornost i hrnci, který k vaření zvolíte. Vhodné jsou mělčí hrnce s širším a silnějším dnem a samozřejmostí by měla být dobře padnoucí poklička. Tu ale během vaření zbytečně často nezvedejte. Pokaždé, když zvednete pokličku, vypustíte páru a snížíte teplotu v hrnci. Rýži také není třeba během vaření míchat. Mícháním pouze aktivujete uvolněný škrob a vaše rýže bude lepkavá.

Vaříme rýži při nesprávné teplotě

Nejlepší způsob, jak uvařit rýži, je přivést vodu k varu, pak přidat rýži, snížit teplotu na minimum a přiklopit pokličkou. Vaření rýže při příliš vysoké teplotě může vést k tomu, že se rýže uvaří nerovnoměrně. Vnější strana může být už měkká, zatímco vnitřek je stále tvrdý. Může se dokonce stát, že se některé části připálí.

Nenecháváme rýži odpočinout

Po uvaření je vhodné rýži „ načechrat“, nejlépe vidličkou s dlouhými hroty. Vhodné je rovněž nechat ji po uvaření přibližně 10 minut odpočívat, abyste dosáhli optimální struktury.

Zdroj: eatthis.com, insider.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu