8 věcí, které byste nikdy neměli splachovat do odpadu ve dřezu

S trochou nadsázky se dá říci, že kuchyňský odpad v některých domácnostech funguje tak trochu jako druhý odpadkový koš. Ne vždy je ale zbavování se nejrůznějších věcí pomocí odtoku ve dřezu tím nejlepším řešením. Naopak, některé věci, které do odtoku vypouštíte, mohou mít potenciálně negativní dopad na váš domov i životní prostředí. Co tedy do dřezu nesplachovat?

Tuk a olej z vaření

O tom, že vylévat olej či tuk, na kterém jste smažili či pekli, do dřezu není dobrý nápad, jste již určitě slyšeli. Důvodem je skutečnost, že tekutý tuk se poté, co ho vylijete do odtoku, ochladí a ztuhne. To může způsobit nejen ucpání odpadu, ale tuk může začít též nepříjemně zapáchat, protože žlukne. V neposlední řadě velké množství tuků způsobuje také zanášení čističek odpadních vod.

Nevařená rýže a těstoviny

Jednou z překvapivých věcí, na kterou byste si v souvislosti s odpadem měli dávat pozor, je nevařená rýže. Po navlhčení totiž může dojít k tomu, že vodou nabobtnalá zvětšená zrnka se v odpadu shluknou a ucpou potrubí. Pozor byste si měli dát také na těstoviny, především špagety velmi rády při slévání končí přímo v odtoku dřezu.

Mouka

Pokud vám někdy zaschla mokrá mouka na pracovní desce, víte, jak těžké může být její odstranění. Není tedy překvapením, že sypání zbytků mouky nebo těsta do odtoku není dobrý nápad. Může to vést k vytvoření lepivé pasty, která může ztvrdnout uvnitř potrubí a způsobit ucpání.

Vaječné skořápky či kávová sedlina

Skořápky od vajíček se nám často zdají příliš křehké na to, aby způsobily nějaké potíže, ale není tomu tak. Když jsou skořápky mokré, mohou se stát lepkavými a nalepit se v různých částech odpadu. Když potom ztvrdnou, mohou se stát překážkou, která brání správnému fungování odpadu. Z podobných důvodů případného ucpání odpadu se nedoporučuje do dřezu dávat ani kávovou sedlinu.

Léky

I když většina z nás ví, že prošlé léky by se měly nosit do lékárny, ne všichni se tím řídí. Namísto toho se nejrůznějších prášků, kapek, sirupů a podobně zbavují pomocí dřezu. Chemické látky obsažené v lécích se ale takto mohou dostat do životního prostředí a způsobit nevratné škody v ekosystému či se a zpětně dostat do pitné vody. Většina veřejných čističek odpadních vod totiž není vybavena filtry, které z vody zbytky léků odstraní.

Barvy

Natírali jste starou židli a zbyla vám trocha barvy, která se vám nechce skladovat? Určitě ji nevylévejte do dřezu. Důvodem jsou chemikálie, které mohou kontaminovat vodu i půdu, barva může po zaschnutí rovněž ucpat potrubí. Lepší je nechat ji zaschnout a poté vyhodit.

Zdroj: insider.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu