Na prodej je bývalý dům Johna Lennona a Yoko Ono. Chcete vědět, jak legendární zpěvák žil?

Na první pohled nejde o nijak zvlášť významnou stavbu. Malý zámeček na pláži, který dříve patřil Johnu Lennonovi a Yoko Ono, ale nyní vstupuje na místní trh s nemovitostmi. Dům se nachází ve velice prestižní lokalitě zvané El Solanu, kde kromě Lennona bydlel například Rod Stewart nebo James Patterson.

Pojďme společně nahlédnout do soukromí hvězdy Beatles, která v 60. letech vyprodávala stadiony po celém světě!

Jak velká je Lennonova nemovitost?

Celý komplex zabírá pozemek o rozloze přibližně 1,3 hektaru a zahrnuje zejména hlavní dům ve španělském stylu, garáže pro 3 auta, dva bazény a plážový přístřešek. Ano, určitě bychom na světě našli mnohem rozsáhlejší a luxusnější sídla, ale i tak si John Lennon nežil vůbec špatně.

V současné době je totiž hodnota celé této nemovitosti vyčíslena na 47,5 milionu dolarů. To je za malý zámeček astronomická částka, ale do hodnoty domu určitě hraje fakt, že jej kdysi vlastnil John Lennon.

autor: Andy Frame / Andy Frame Photography

Dům z roku 1919 je ve stále dobrém stavu

Krásný dům se sedmi ložnicemi byl původně postaven v roce 1919 známým architektem Addisonem Miznerem. V průběhu let byl několikrát decentně přestavěn a také trochu vylepšen. Jeho jádro však zůstalo i po více než století původní. Stále si tak zachovává pozoruhodné detaily, jako jsou třeba ručně malované stropy nebo akcenty z kamene.

V obývacím pokoji tak nacházíme bohatě zdobený krb s vyřezávanými detaily a okna směřující k mořské hladině. Ideální scenérie pro romantické pohledy na západ slunce. Všechno u Lennonova zámečku ale není tak růžové. Možná byste nevěřili, že jeho dům sousedí jednou stěnou s dvoupodlažním apartmánem Jamese Pattersona. Nyní to tedy vypadá, že domy slavného spisovatele a zpěváka byly propojeny.

Skutečně tady žil John Lennon?

Abychom byli upřímní, musíme si nyní poodhalit tu smutnější část příběhu tohoto krásného zámečku. Spisovatel Robert Rosen, který se zabýval životem Johna Lennona, odhalil nelichotivou část historie. Té se dnes velice těžko věří, ale je pravděpodobné, že to tak skutečně bylo. Lennon a Ono prý nikdy společně svoje sídlo na Floridě nenavštívili. Měli totiž strach, že by jejich zájem mohl uměle zvýšit cenu domu, což samozřejmě neměli zapotřebí. Ne že by Lennon neměl dostatek peněz, ale přeci nebude utrácet zbytečně více.

Eva Longria prodává nádherný dům v Beverly Hills. Před časem zde bydlel i Tom Cruise

Pár tak vystupoval prostřednictvím anonymního kupce, s jehož pomocí se jim podařilo nádherný zámeček na Floridě zakoupit. John i Yoko měli původně plány na rekonstrukci domu, avšak co čert nechtěl … po zavraždění Johna Lennona už Yoko Ono neměla tolik energie a ani finančních prostředků, aby zde žila. Sice dokončila společné plány na rekonstrukci, ale při první příležitosti dům prodala. V roce 1986 za něj utržila 3,15 milionů dolarů, což vůbec nebyly malé peníze.

Současní majitelé koupili dům v roce 2016 za asi 23 milionů dolarů. Je ovšem otázkou, zda jej po 4 letech prodají za bezmála dvojnásobnou částku. Myslíte si, že se jim to podaří nebo je to jen slepý výstřel do tmy?

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu