Jak zvýšit hodnotu bytu před jeho prodejem

Máte dům nebo byt, který byste rádi prodali? Nebo jej chcete pronajmout? Ať už chcete prodávat nebo pronajímat, jedno máte společné – chcete to udělat co nejvýhodněji. I proto vám dnes řekneme, jak zvýšit hodnotu bytu před jeho prodejem nebo pronájmem. Stačí udělat jen pár vylepšení, často jednoduchých, které budou mít na jeho hodnotu velký vliv.

Už podle selského rozumu vám může být jasné, že za hezký a upravený byt či dům si můžete říct o mnohem vyšší částku než v případě, kdy budete nabízet byt, který není nijak udržovaný – a který má i několik na první pohled zřejmých problémů. Právě zanedbanost prostoru může potencionálního kupce či nájemníka odradit. Pokud je však váš dům či byt v ucházejícím stavu, často stačí ke zvýšení jeho hodnoty jen několik úprav. Víte, jak zvýšit hodnotu bytu před jeho prodejem?

Čtěte také: Domácí pracovna: Jak ji zařídit, aby se v ní pracovalo co nejlépe?

Jak zvýšit hodnotu bytu před jeho prodejem? Investujte

Je jasné, že pokud budete chtít zvýšit hodnotu svého bytu nebo domu, budete do něj muset něco investovat i vy sami. Výška této investice se pak řídí tím, v jakém stavu se objekt nachází. Pokud je byt velmi zanedbaný, jsou v něm vlhké stěny a poškozená podlaha, bude investice vyšší než v případě, kdy je byt udržovaný – zde se bude jednat jen o minimální úpravy. Pokud přemýšlíte, co by se dalo v bytě změnit, můžete se zaměřit na výměnu podlah, výmalbu, výměnu kuchyňských spotřebičů a odstranění vážnějších závad.

Zdroj: pixabay.com

Vymalujte

Jedním ze základů, které byste měli provést před každým prodejem nebo pronájmem, je nová výmalba. Díky novému nátěru odstraníte veškeré fleky, škrábance, ale i další drobnosti, které by mohly vzhled interiéru poškodit. Díky novému nátěru bude interiér působit svěže a moderně. V případě domu si můžete vyhrát i s fasádou, pokud je ve špatném stavu.

Nepřehlédněte: Jak ochladit dům v letních vedrech?

V jakém stavu je koupelna s kuchyní?

Pokud se zeptáte, podle jakých pokojů se kupující, ale i nájemníci rozhodují nejvíce, odpoví vám podle kuchyně a koupelny. Ty totiž hrají při rozhodování zcela zásadní roli. Pokud máte zastaralou kuchyňskou linku, nebude o váš byt takový zájem jako u bytu s linkou novou. To samé platí u koupelny se starými a zašlými obklady, plísní a toaletou, která téměř nefunguje.

světlo nad zrcadlem
Zdroj: pexels.com

Jak zvýšit hodnotu bytu před jeho prodejem?Vyměňte podlahy

Nekvalitně provedená podlaha může být dalším signálem k tomu, aby vás nájemník nebo kupující odmítnul. Ve spoustě bytů se ještě stále nachází staré linoleum, které je velmi často schované pod plovoucí podlahou – v horším případě jen pod kobercem. Pokud je podlaha v bytě navíc nakloněná na jednu stranu, nebo pokud nepříjemně vrže, máte další problém k řešení.

S nábytkem nebo bez něj?

Je jen na vás, zda budete byt či dům pronajímat nebo prodávat s nábytkem – nebo bez něj. Než jej však pronajímat s poškozeným nábytkem, bude lepší jej pronajímat úplně bez něj. Pokud je nábytek starý a poškozený, raději jej odvezte z bytu pryč. 

Autor: Nikola Zatloukalová
zavřít reklamu