Je lepší bydlet v panelovém nebo činžovním bytě?

Koupě bytu je jednou z nejdůležitějších součástí života každého z nás. Většina lidí si byt kupuje na hypotéku, to znamená zadlužení na desítky let. I proto je třeba být si s koupí bytu jistí. Musíte se rozhodnout, v jaké lokalitě chcete bydlet, ale také, zda je pro vás lepší bydlení v činžáku či paneláku. Jaký je mezi nimi rozdíl? To vám dnes rádi řekneme.

Jednoznačnou odpověď na to, zda je lepší bydlení v paneláku nebo činžovním domě, vám jednoznačně dát nemůžeme. Každý z nás má jiné nároky, každý vyžaduje něco jiného. I proto se spolu dnes na výhody a nevýhody obou typů bydlení podíváme co nejvíc objektivně.

Kolik byt stojí?

Většina osob, které kupují byt, má omezený rozpočet. Pokud patříte mezi ně, je velká pravděpodobnost, že naleznete své štěstí v paneláku, kde jsou byty mnohem levnější než v činžovním domě (činžovní dům = cihlový dům). Samozřejmě v ceně hrají velkou roli i další faktory, jako je třeba stav bytu či lokalita, v níž se byt nachází. V jakém stavu byt je? Spolkne rekonstrukce hodně peněz?

Jak vysoké jsou provozní náklady?

Splácení hypotéky není jedinou položkou, kterou budete muset po koupi bytu pravidelně hradit. Nesmíte zapomínat ani na provozní náklady, které jsou většinou v panelových domech nižší. Roli zde hraje i výška příspěvku do fondu oprav. Kupujete byt v rekonstruovaném domě nebo ne? Pokud je panelák zateplený, můžete ušetřit za vytápění. Současně musíte myslet na to, že teplárny postupně zdražují. V činžovním domě může být naopak vlastní úsporný kotel.

Je v domě výtah?

Možná vám výtah v bytě přijde jako zbytečnost. Pokud jste mladí, jistě budete rádi za pohyb navíc. Avšak ve chvíli, kdy s sebou ponesete těžký nákup, když budete mít děti, nebo až zestárnete, bude vaše prvotní nadšení v nedohlednu. Větší pravděpodobnost, že narazíte na výtah, je v paneláku. Ale nezoufejte, i spousta činžovních domů jej má.

V jakém prostředí chcete bydlet?

Je jen na vás, zda dáte přednost sídlišti plnému lidí, nebo pro vás bude milejší varianta klidnější, jakou je bydlení v činžovním domě. Musíte však počítat s tím, že dětské hřiště je blíže paneláku než činžáku. Nikdo však nezaručí, že bude takové hřiště v perfektním stavu. Je třeba myslet na konkrétní místo.

Jak jste na tom s dostupností?

Bližší dostupnost do centru města je obvykle z činžáku. Spousta nových paneláků se totiž staví na okrajích měst. Pokud však nemáte problém s MHD, bude vám tato větší vzdálenost vyhovovat. Větší výhodou je také množství parkovacích míst u paneláků. Ta mohou u činžovních domů chybět.

Budete rekonstruovat?

Je jisté, že budete rekonstruovat? Pak nezapomínejte na to, že vám činžovní byt dovolí mnohem více úprav než byt panelový. Ten bude totiž i s dopomocí profesionála s velkou pravděpodobností rozvržený stále stejně. Nemluvě o tenkých stěnách, které jsou pro paneláky vlastní.

Autorský text | foto: unsplash

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu