V mnohých rodinách to v současnosti vypadá, že společné posezení u jídelního stolu spolu s dobrou večeří je už jen přežitkem. Každý večeří v jinou dobu, na jiném místě. I tak se ale během roku najde hned několik příležitostí, kdy se se svojí rodinou sejdete u jednoho stolu – třeba na Vánoce nebo na narozeniny. A přesně kvůli takovým událostem potřebujete vědět, jak zařídit jídelnu pro větší rodinu.
Kam jídelnu umístit?
Pokud se rozhodujete, že je na čase zařídit si pořádnou jídelnu, je úplně nejlepší možností, když si na ni můžete vyčlenit buď celou místnost, nebo alespoň prostorný kout. Jídelna by se měla nacházet co nejblíž kuchyni – i proto jsou tyto dva prostory velmi často spojené v jeden. Pokud i vaše jídelna bude zařízena jako součást kuchyně, doporučujeme vám tyto prostory oddělit alespoň opticky – a to například barvou. Využít však můžete také posuvné, ale i pevné příčky.
Čtěte také: Je lepší bydlet v panelovém nebo činžovním bytě?
Co se týče podlahy v jídelně, ta by měla být nenáročná, co se úklidu týče. Často se může stát, že na podlahu spadne jídlo, že tam děti něco vylijí – a koberec by nebyl vhodnou volbou.
Sedět by se vám mělo pohodlně
Při výběru vhodného jídelního stolu se zamyslete nad tím, kolik osob budete hostit. Velmi variabilní jsou stoly kulaté a oválné – bude se vám u nich sedět lépe než u stolů s rohy. Bohužel – tento typ stolů je mnohem náročnější na prostor. Každý, kdo bude sedět u stolu, by měl mít pro sebe plochu o rozměrech alespoň 60 krát 30 cm. K tomu si však musíte přičíst také prostor na umístění dochucovadel, ubrousků, ale i mís s jídlem. Vydat se můžete cestou rozkládacího stolu, který budete moct zvětšovat jen ve chvílích, kdy to bude opravdu potřeba.
Nepřehlédněte: Jak vybrat ledničku perfektní pro vaši kuchyň
Co se týče židlí, design není tím jediným, co by vás mělo zajímat. Protože krásná, ale velmi nepohodlná židle vám bude k ničemu. Vybírejte takové židle, aby měla osoba sedící na ní nohy postavené na zemi s koleny v pravém úhlu. Opěrka židle by měla mít optimální záklon – mezi sedákem a stolem by mělo být 30 centimetrů, abyste měli kam dát nohy.
Je třeba myslet i na hostitele
Pokud se chcete vyhnout nepříjemnému pobíhání z místa na místo, měli byste myslet i na svůj komfort. Vše potřebné byste měli mít v jídelně po ruce – pokud můžete, bude se vám hodit umístit zde příborník, kam dáte také ubrousky, prostírání, otvírák a podobné věci. Řešením může být také malý servírovací stolek. Co se týče toho, co by nemělo na stole nikdy chybět, měli byste myslet nejen na ubrousky, ale také na slánku s pepřenkou. Škodu neuděláte ani s podstavci na hrnce.
Autorský text