Chyby, kterých se dopouštíme při organizaci kuchyně

Dobře organizovaná kuchyň není jen úhledná, ale také praktická a funkční. Když má všechno své místo, ušetříte čas při mytí nádobí i přípravě večeře. Klíčem k udržení organizované kuchyně je několikrát do roka zkontrolovat, co funguje, a vyřadit to, co nepoužíváme. Abyste mohli začít svůj prostor co nejlépe organizovat, měli byste se též vyvarovat těchto častých chyb.

Nádoby na skladování potravin

Odstraňování obalů z potravin a používání rozmanitých kontejnerů, skleniček a nádob sice na jednu stranu dává vaší kuchyni a spíži elegantní vzhled, ale na stranu druhou vám tyto nádoby na skladování potravin nemusí prokazovat dobrou službu z hlediska úspory místa.

Je totiž běžné, že používáme nádoby na skladování potravin, které zabírají více místa, než kolik ho ušetří. Místo toho, abyste se rozhodli pro nádoby jen proto, že budou vypadat „hezky“, zamyslete se nad tím, zda budou ve vaší kuchyni skutečně sloužit funkčnímu účelu.

Sezónní předměty

Sada na pečení perníčků? Grilovací špízy? Jistě, používáte je v kuchyni, ale rozhodně ne každý týden. Neplýtvejte časem a místem ve snaze začlenit tyto méně používané nástroje do kuchyňského prostoru.

Kuchyň není ideálním místem ani pro skladování velkých servírovacích podnosů, objemných sezónních spotřebičů či nádobí určeného na dovolenou pod stan. Sezónní a sváteční předměty je lepší skladovat jinde, například v označených koších či krabicích ve sklepě, v komoře nebo na půdě.

Organizování podle velikosti

Další častou chybou je, když přemýšlíme o organizaci z hlediska velikosti skříněk, a ne jejich umístění vzhledem ke spotřebičům. Vaše krájecí prkénko se možná nejlépe hodí do skříňky vedle trouby, ale není to efektivní, pokud na krájení používáte protější pult.

Chcete-li tento problém vyřešit, přemýšlejte o úložných prostorech z hlediska „funkčních zón“ a uspořádejte své ingredience, nádobí a další kuchyňské vybavení podle toho, jak a kde je budete používat.

Neorganizované věci v kuchyňské skříňce.
zdroj: unsplash.com

Prostor pod dřezem

I když je snadné skříňku pod dřezem zaplnit, je lepší množství věcí, které zde skladujete, omezit na minimum. V ideálním případě by pod dřezem měly být věci potřebné pro pravidelný úklid, nikoli věci, které potřebujete jen příležitostně. Mimochodem výsuvné zásuvky jsou skvělým způsobem, jak maximalizovat užitečnost tohoto prostoru.

Vertikální prostor

Využití vertikálního prostoru je velmi důležité, když se snažíte co nejlépe využít úložný prostor. Jak toho docílit? Například přidáním dalších polic do skříněk nebo použitím košů ve spíži.

Šuplík či skříňka na všechno

Pokud máte nedostatek úložného prostoru v kuchyni, zvažte, zda je kuchyňský šuplík či skříňka skutečně nejlepším místem pro tužky, účtenky a další věci, které nevíte, kam dát. Pravděpodobně ne.

„Syslení“

Plastové kontejnery na jídlo z čínské restaurace či sklenice od okurek sice hrají svou roli v ekologicky šetrné kuchyni, ale ne vždy v kuchyni organizované. U recyklovatelných předmětů si realisticky uvědomte, co skutečně pravidelně používáte, a zbavte se všeho ostatního, co nepoužíváte.

Zdroj: thekitchn.com, bhg.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu