Mixér vs odšťavňovač, který z nich je lepší volbou?

Mnoho z nás se do svého jídelníčku snaží co nejčastěji zařadit rozmanité ovoce a zeleninu. S jejich zpracováním na oblíbené šťávy či smoothie nám mohou pomoci rozmanité přístroje, především odšťavňovače a mixéry. Oba dva dokáží velmi rychle a snadno zpracovat ovoce a zeleninu na chutný a výživný nápoj. Způsob, jakým toho dosahují, i konečný výsledek jsou však odlišné.

Mixér

Mixér, jak už název napovídá, rozmixuje téměř všechny druhy potravin, které do něj vložíte. Mixéry se skvěle hodí k přípravě smoothie z ovoce i zeleniny. Jejich ostré nože účinně promění ingredience v lahodnou tekutinu. Zachovávají v obsahu veškerou vlákninu, což napomáhá přirozenému procesu trávení. Díky vláknině a dlouhodobému uvolňování energie se po konzumaci smoothie z mixéru budete cítit sytí po delší dobu. Mixéry pracují při velmi vysokých rychlostech, kdy se nože otáčejí rychlostí několika tisíc obrátek za minutu. Většina moderních mixérů má rychlost větší než 20 000 otáček za minutu, aby efektivně rozmixovaly i poměrně tvrdé ingredience.

Odšťavňovač

Odšťavňovač pracuje tak, že z ovoce nebo zeleniny získává šťávu a odstraňuje vlákninu a dužinu. Výsledná šťáva je řídká a koncentrovaná tekutina, která obvykle obsahuje málo vlákniny, ale je bohatá na důležité živiny. K výrobě jedné sklenice džusu však budete potřebovat poměrně velké množství ovoce a zeleniny. Mezi produkty, které dokáže standardní odšťavňovač zpracovat, patří kapusta, špenát, mrkev, zázvor, jablka, celer či červená řepa. Dva nejčastější typy odšťavňovačů jsou šnekový a odstředivý, každý z nich využívá jiný způsob zpracování – odstředivý odšťavňovač rotující nože, šnekový lisující hřídel. Šťáva ze šnekového odšťavňovače je hustší a díky tento typ odšťavňovače se díky lisování hodí i na zpracování bylinek či listové zeleniny.

zdroj: pixabay.com

Výhody mixéru

Nevyhazuje se žádná dužina, protože se zpracovávají všechny suroviny. Přítomnost vlákniny z ovoce a zeleniny napomáhá zdravému trávení a podporuje pravidelné vylučování toxinů z organismu. Vláknina také zpomaluje trávení, čímž zvyšuje rovnoměrné uvolňování energie a zabraňuje výkyvům hladiny cukru. Mixéry jsou vhodné pro většinu druhů ovoce a zeleniny, zejména pro ty měkčí. V porovnání s odšťavňovači jsou levnější.

Výhody odšťavňovače

Šťáva neobsahuje nestravitelnou vláknitou dužinu, což umožňuje snadné trávení a rychlé vstřebávání vitaminů a živin. Odšťavňovače jsou vhodnější pro přípravu šťáv z více druhů ovoce a zeleniny najednou.

Důležité je vědět, co od přístroje očekáváte

Pokud jste milovníky smoothie a máte v úmyslu zlepšit zdraví svého trávicího traktu hlavně pomocí vlákniny, bude pro vás lepší volbou mixér. Pokud naopak toužíte po čerstvých šťávách, které vám dodají energii a rychle vyživí vaše tělo spoustou vitamínů, minerálů a antioxidantů, bude pro vás lepší volbou odšťavňovač.

Zdroj: choice.com.au, realsimple.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu