Spousta z nás má doma plno ovoce, zeleniny a dalších potravin se snahou začít jíst zdravěji. Bohužel – dříve, než potraviny stihnete zpracovat, se zkazí. A proč? Velmi často je na vině jejich nesprávné skladování. I proto vám dnes řekneme, co do lednice patří a co byste měli skladovat raději jinde.
Ještě před tím, než vám řekneme, co přesně byste ve své lednici skladovat měli, vám sdělíme jedno zlaté pravidlo. Ať už v lednici skladujete jakékoliv ovoce nebo zeleninu, rozhodně jej před vložením do lednice neomývejte. To samé platí také u vajíček. Potraviny mají svoji ochrannou vrstvu, kterou voda poškodí a poté vám před jejich předčasným zkažením nepomůže vůbec nic.
Čtěte také: Proč byste si měli pořídit sprchu s odtokovým žlabem?
Jak ovoce, tak i zeleninu kupujte co nejvíce čerstvé, klidně i se stopkou nebo kořeny. Pokud si nejste jisti tím, jak danou zeleninu či ovoce skladovat, často se stačí podívat na obal, kde tyto informace najdete. Něco se hodí do lednice, něco zase do spíže, některé kusy musíte nechat dozrát třeba v kuchyni.
Co patří do lednice?
V chladu byste měli skladovat všechno bobulovité, zahradní či lesní ovoce, dále pak jablka a hrušky. Ve spodní přihrádce je místo pro salát a další listovou či košťálovou zeleninu – a to také pro ředkvičky. Měkké kusy neskládejte na sebe, jinak se otlačí a zplesniví.
Abyste životnost ovoce a zeleniny prodloužili na maximum, snažte se jednotlivé druhy skladovat v oddělených boxech, potravinářské folii nebo v dózách. Přechodně můžete v lednici skladovat také již nakrájenou či oloupanou zeleninu, ideálně v nádobě s vodou. V lednici skladujte také papriky zakoupené v obchodech – právě v nich se papriky skladují v chladu a teplotní šok jim neprospěje. Ovšem domácí papriky skladujte mimo lednici.
Nepřehlédněte: Co vás vyjde nejlevněji: plyn, indukce nebo elektřina?
Co patří do spíže
Existují také potraviny, kterým sice prospívá chladno, ale ne takové, jako je v lednici. Zázvor, citrony, ale také další citrusy skladujte ideálně ve spíži. Vzhledem k tomu, že citrusy rostou v tropech, chlad v lednici by je mohl nutit plesnivět. To samé platí o banánech, kterým svědčí při skladování teplota kolem 13 stupňů. Stejně jako v jablcích najdete v banánech látky, které urychlují zrání, proto je skladujte odděleně. Mimo lednici byste měli skladovat také ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody – cuketu, lilek či salátovou okurku. Pro ně je ideální teplota do 14 stupňů – třeba ve sklepě.
Ve sklepě byste měli skladovat také brambory – škrob v nich obsažený se mění v chladu pod čtyři stupně v cukr a brambory jsou nasládlé. Skladujte je v jutovém pytli nebo v kartonové krabici s víkem, aby byly ve tmě a nezezelenaly. Cibule a česnek potřebují chlad a sucho, skladujte je tedy ve spíži. Avokádo skladujte přímo na kuchyňské lince, kam patří také bylinky.
Autorský text