Ovoce a zelenina, které byste neměli dávat do ledničky

Také patříte k těm, kteří automaticky veškerou zeleninu a ovoce dávají do ledničky, protože se domníváte, že tak vydrží déle čerstvé. Pravdu máte jen částečně, zatímco některým druhům ovoce a zeleniny chlad prospívá, jiný spíše škodí. Co tedy do ledničky nedávat?

Brambory

Brambory patří do sklepa či do komory, ale když ji nemáme, nejčastěji je „uklidíme“ do ledničky. To je ale špatně, chlad totiž mění strukturu sacharidů obsažených v syrových bramborách. Ty jsou pak po uvaření moučnatější a sladší.

Melouny

Koupili jste si meloun a pak se doma rozčiluje nad tím, jak ho vtěsnat do ledničky? Pak věřte, že pokud jste koupili meloun v celku, nikoli jen půlku nebo čtvrtku, do ledničky byste ho dávat vůbec neměli. Chlad jednak zastavuje proces zrání a jednak snižuje obsah antioxidantů v melounech. Mnohem lepší je celý meloun skladovat při pokojové teplotě.

zdroj: pixabay.com

Rajčata

Další potravinou, které lednička neprospívá, jsou rajčata. Podobně jako v případě melounů chladné teploty zbytečně zastaví proces jejich zrání, a to se negativně projeví na jejich chuti. Zvlášť tehdy, když kupujeme rajčata pocházející z ciziny, která se trhají ještě v ne zcela zralém stavu. Čerstvá rajčata raději skladujte na kuchyňské lince, mimo dosah přímého slunečního světla. Pokud to jde, kupujte rajčata i s kouskem větvičky, která pomáhá udržet rajčata déle čerstvá a zároveň jim dodává lepší chuť.

Cibule a česnek

Chladné teploty a vysoká vlhkost v ledničce nesvědčí ani cibuli, narušují její přirozenou strukturu a zvyšují pravděpodobnost vzniku plísně. Cibule by se měla správně uchovávat na dobře větraném, tmavém a chladném, nikoli studeném, místě. Úplně stejným způsobem skladování v ledničce neprospívá ani česneku.

zdroj: pixabay.com

Zelené avokádo

Dáváte při koupi avokáda přednost tomu zelenému? Toto avokádo je ale ještě ne zcela zralé a obvykle na doznání potřebuje ještě několik dní. Teprve poté je vhodné ke konzumaci. Pamatujte si, že zelené avokádo vám ale dozraje jen tehdy, pokud ho budete uchovávat mimo lednici.

Nezralé banány

Podobně jako avokádo či rajčata i banány dozrávají pouze při pokojové teplotě, a vložení do lednice tak proces zrání zastaví. Plně zralý banán můžete do ledničky dát, ale nelekejte se, když zčerná. Ke zčernání dochází kvůli obsahu etylenu ve slupce, který při působení nízkých teplot podléhá chemické změně.

zdroj: pixabay.com

Jahody

Poněkud překvapivě lednička, především několikadenní skladování, nesvědčí ani jahodám. Snižuje jejich sladkou chuť a dodává jim kašovitou strukturu. Pro lepší chuť skladujte čerstvé jahody na kuchyňské lince či stole, mimo dosah přímého slunečního světla, a spotřebujte je do jednoho nebo dvou dnů po sběru nebo nákupu.

Zdroj: bonappetit.com, farmersalmanac.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu